CDA: Laat supermarkt dokken voor doorstart mkb

Het CDA wil noodlijdende mkb’ers en familiebedrijven financiële lucht geven "na corona". Veelverdieners en winnaars van de crisis, zoals supermarkten, krijgen de rekening gepresenteerd via een tijdelijke solidariteitsheffing. Meer hierover in het AD.

Het driestappenplan waarmee CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra de economie na de COVID19-ellende weer op gang wil helpen wordt vandaag gepresenteerd. Hierbij zijn onder meer het mogelijk maken van een doorstart en fors investeren in kennis en innovatie meegenomen. 

Bedrijven moeten de coronacrisis kunnen overleven, aldus Hoekstra. Door de introductie van een mkb-herstelfonds, speciale regelingen om eventueel te stoppen en meer ruimte om de nu geleden verliezen in de toekomst te mogen compenseren, krijgen getroffen bedrijven volgens Hoekstra meer gelegenheid om op adem te kunnen komen en vooruit te kijken naar een nieuwe toekomst voor hun zaak.

Een deel van de kosten die met de "doorstart" zijn gemoeid, wil Hoekstra ophalen bij de hoogste inkomens en bij bedrijven die tijdens de coronacrisis juist heel goed hebben gedraaid. Zo wil hij tijdelijk een toptarief invoerenzodat de hoogste inkomens tijdelijk extra belasting betalen. Ook is hij van mening dat het  "afgewogen en fair" is om voor bepaalde tijd de winstbelasting (vpb) te verhogen met een solidariteitsheffing.