Riiber 'gewoon' wereldkampioen na prachtige strijd op noordse combinatie

In het Duitse Oberstdorf is ook hte wereldkampioenschap op de noordse combinatie vrijdag van start gegaan. Er werd door de mannen gestreden om de wereldtitel in de wedstrijd met de kleine schans en tien kilometer langlaufen, wat een prachtfinale opleverde.

Na het schansspringen stond Ryota Yamamoto aan de leiding, maar de Japanner is niet de rapste aller langlaufers. Op twintig seconden volgde landgenoot Akito Watabe, wél een prima langlaufer, met de dominante Noor Jarl Magnus Riiber en het Oostenrijkse supertalent Johannes Lamparter vlak achter zich.

Andere kanshebbers, gelet op hun langlaufkwaliteiten, waren onder meer de Oostenrijker Lukas Greiderer (6e, +0:37), de Duitsers Eric Frenzel (8e, +0:40) en Fabian Riessle (9e, +0:41), de Noor Jens Luraas Oftebro (11e, +0:46), de razendsnelle Fin Ilkka Herola (13e, +1:01) en de in bloedvorm verkerende Duitser Vinzenz Geiger (16e, +1:09).

Op de langlauflatten sloten Watabe, Riiber en Lamparter al snel aan bij Yamamoto, terwijl Riessle, Frenzel, Greider, Oftebro en de bijzonder snen langlaufende Herola en Geiger ook hard op weg naar voren waren. Halverwege was Yamamoto gelost door het leidende drietal, dat bijna was bijgehaald door Frenzel, Riessle, Greiderer, Oftebro en Herola - Geiger moest verrassend genoeg lossen.

De twee groepen smolten samen en in de slotronde moest Greiderer passen, terwijl Herola het tempo alsmaar op bleef voeren. De Fin gaf er een enorme snok op en alleen Riiber en Oftebro konden volgen, waarna Herola nóg eens aanzette. De Noren bleven er op het tandvlees aan en in de eindsprint was Riiber dan toch 'gewoon' de beste: hij verdedigde zijn wereldtitel, Herola pakte fraai zilver en brons was voor Oftebro.