'Democraten vertrouwen Biden niet met nucleaire codes'

Dat de bejaarde Amerikaanse president Joe Biden af en toe wat geriatrische trekjes vertoont moge inmiddels duidelijk zijn. Vooral op sociale media mogen internetgebruikers graag de spot drijven met de optredens van de inmiddels 78-jarige president, die tijdens speeches vaak de mist in gaat zodra hij probeert te 'improviseren' en daarmee soms nogal stamelend en dement over kan komen.


Joe Biden (Foto: Doug Mills-Pool/Getty Images)

Dit gedrag lijkt inmiddels tot zorgen te leiden bij Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden. In een dinsdag verzonden brief dringen 31 politici, onder leiding van Jimmy Panetta en Ted Lieu, er bij de opperbevelhebber op aan om "te overwegen het besluitvormingsproces dat de Verenigde Staten gebruikt over het bevel en controle over nucleaire wapens te wijzigen."

"Als president zijn twee van uw meest belangrijke en plechtige taken de veiligheid van het land en de bescherming van zijn nucleaire arsenaal. Het toekennen van deze bevoegdheid aan één persoon brengt echter reële risico's met zich mee", zo leest men in de brief.

"Presidenten uit het verleden hebben gedreigd andere landen aan te vallen met kernwapens of hebben gedrag vertoond waardoor sommige ambtenaren hun bezorgdheid uitten over het kritisch vermogen van de president", waarmee een verband met de angst voor een mogelijk naderende mentale aftakeling van de president wordt gelegd.

De afgevaardigden geven drie opties aan Biden: de eerste zou de vice-president en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden mee laten beslissen. Een tweede optie zou zijn om het ministerie van Defensie en het Openbaar Ministerie meer invloed te geven bij het afsteken van de nucleaire rotjes. En een derde optie zou het betrekken van het Congres bij deze eventuele explosieve beslissing kunnen zijn.

"Hoewel elke president vermoedelijk adviseurs zou raadplegen alvorens het bevel tot een nucleaire aanval te geven, is dit geen vereiste", waarschuwt de tekst in de brief. "Het leger is echter verplicht om het bevel uit te voeren als zij oordelen dat het volgens het oorlogsrecht legaal is."

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de brief van de bezorgde partijgenoten van Biden.

Rassengevoelige uitspraken
Eerder kwam Biden weer in opspraak, nadat hij racistische vreemde uitspraken over zwarten en hispanics deed. Volgens Biden begrijpen deze bevolkingsgroepen in landelijke gebieden, maar ook in steden, niet hoe ze via het internet een afspraak voor een coronavaccinatie kunnen maken.

Ook hier ging het internet los: