Harde knockout beslist wereldtitelstrijd Berchelt en Valdez

Er stonden zaterdagavond weer een paar mooie partijen op de diverse boksprogramma's, waaronder een fraai wereldtitelgevecht tussen twee Mexicanen die bekend staan om hun zware aanval en sterke kin. We pikken er drie uit, te beginnen met de mooiste.

Miguel Berchelt (37-1, 33 KO's) - Oscar Valdez (28-0, 22 KO's)
In Las Vegas werd gevochten om de WBC-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg). Die titel was al sinds januari 2017 in handen van El Alacrán Berchelt, die deze inmiddels zes keer verdedigde, waaronder in een legendarisch gevecht met Miguel Roman in november 2018.

Valdez was op zijn beurt van november 2016 tot en met de tweede helft van 2019 de wereldkampioen in het vedergewicht, één klasse lichter, waarna hij de overstap besloot te maken. Na KO-zeges op Adam Lopez en Jayson Velez kreeg Valdez de kans om Berchelt uit te dagen en om diens wereldtitel te strijden.

Aanvankelijk ging het even gelijk op in het gevecht, waarin beide heren flink uitdeelden. Valdez nam het langzaam echter een beetje over en in de vierde ronde kreeg hij Berchelt na een paar harde klappen stevig aan het wankelen. De kampioen bleef nog nét overeind en wist de scheidsrechter ervan te overtuigen dat hij wel door kon.

Dat bleek, want de kampioen herstelde zich aardig, hoewel hij vooral in het defensief gedwongen bleef worden. Valdez was keer op keer beter en in de tiende ronde bekroonde hij dat: hij ontweek enkele slagen van Berchelt en haalde met een geweldige linker kneiterhard uit. De kampioen ging gestrekt en Valdez is de nieuwe wereldkampioen.

David Avanesyan (26-3, 14 KO's) - Josh Kelly (10-0, 6 KO's)
In maart 2019 won Avanesyan de Europese titel in het weltergewicht (-66,7kg) van Kerman Lejarraga, die hij in september nog eens versloeg. Na een zege op Jose Del Rio in december 2019 gooide de COVID-19-pandemie wat roet in het eten, maar in The SSE Arena in Londen kon hij zijn titel weer verdedigen.

Avanesyan kreeg de Brit Josh Kelly tegenover zich, de ongeslagen WBA International-kampioen die ook al sinds december 2019 niet had kunnen vechten. Hij begon goed tegen de Rus, maar Avanesyan herstelde zich op knappe wijze en in de zesde ronde gooide Kelly's coach de handdoek in de ring: Avanesyan is zo nog altijd de Europees weltergewichtkampioen.

Otto Wallin (21-1, 14 KO's) - Dominic Breazeale (20-2, 18 KO's)
Wallin maakte in september 2019 grote indruk met zijn optreden tegen Tyson Fury, een gevecht dat hij weliswaar verloor, maar waarin hij wel twaalf ronden stand wist te houden. Vorig jaar deelde hij een knockout uit tegen Travis Kauffman, Breazeale kwam vorig jaar zelfs niet in actie: zijn laatste gevecht was om de WBC-wereldtitel van Deontay Wilder, die hem kneiterhard knockout sloeg.

Om een titel ging het gevecht nu in Uncasville niet, maar met name Wallin heeft zijn ogen nog altijd vrij realistisch gericht naar boven. Zo nu en dan kwam de Amerikaan er wel even aan te pas in het gevecht, maar uiteindelijk was duidelijk dat Wallin gewoon een maatje te groot was: alle drie juryleden wezen de Zweed na twaalf ronden aan als winnaar.