Lęgreid sluit WK biatlon af met goud op massastart

In Pokljuka is het wereldkampioenschap biatlon zondag alweer afgesloten. Dat gebeurde met de massastart bij de mannen en in de Sloveense sneeuw duurde het tot de laatste ronde voor de medailles beslist waren.

Bijna de helft van het veld bleef foutloos in de eerste schietbeurt, één misser was er voor onder meer de Franse kanshebbers Simon Desthieux en Quentin Fillon Maillet en de Zweed Martin Ponsiluoma, terwijl de Noorse favoriet Johannes Thingnes Bø zelfs twee strafrondjes moest draaien.

De tweede schietbeurt maakte met nog eens drie missers een definitief einde aan Ponsiluoma's hoop, voor de Fransman Emilien Jacquelin - zeker een van de kanshebbers - was het ook behoorlijk klaar: hij schoot er welgeteld vijf van de vijf naast. Thuisheld Jakov Fak nam de leiding, gevolgd door de Noor Sturla Holm Lægreid, de Zweed Sebastian Samuelsson, Simon Eder uit Oostenrijk en de Duitser Arnd Peiffer.

Met één misser haakte Peiffer bij de volgende schietbeurt af, Samuelsson schoot er zelfs twee keer naast. Lægreid, Fak en Eder bleven foutloos en namen de kop, Lukas Hofer uit Italië - nog altijd op één misser - volgde op een dikke twintig seconden, met Peiffer achter zich. Johannes Thingnes Bø had de aansluiting bijna gevonden, maar met nog eens twee missers kon hij weer opnieuw beginnen.

Lægreid opende op weg naar de laatste schietbeurt de aanval en sloeg een flink gat naar 'oudjes' Fak en Eder, die wel nog ruim voor de rest zaten. De Noor schoot er vier raak, maar ook Eder ging de mist in. Fak leek optimaal te profiteren, maar schoot het allerlaatst schot ernaast. Zo bleef Lægreid aan de leiding, Fak volgde op tien seconden, vlak voor Eder en met Fillon Maillet tien seconden achter zich.

Met Johannes Dale in zijn kielzog dichtte Fillon Maillet het gat naar Fak en Eder en op overtuigende wijze passeerden ze de twee veteranen. Eder haakte nog even aan, maar daar bleef het ook bij: hij werd vierde. Lægreid, dé revelatie van het seizoen, pakte de wereldtitel, Dale sprintte Fillon Maillet eruit in de strijd om het zilver.