Dubbelslag voor Brambilla in Tour du Haut Var, Mollema derde

Gianluca Brambilla heeft de laatste etappe van de Tour des Alpes-Maritimes et du Var gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo maakte in de bergachtige rit, met start en finish in Blausac, deel uit van een grote kopgroep en kwam na 136 kilometer alleen over de finish. Hij had net voldoende tijd over aan de finish om ook het eindklassement te winnen in de Franse rittenkoers.

De slotetappe werd gekleurd door een interesse kopgroep van zestien renners, met onder meer Rudy Molard, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) en Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), die ook kort in het klassement stonden.

Met een rit over verschillende beklimmingen was het lastig te controleren voor Israel Start-Up Nation, de ploeg van klassementsleider Michael Woods. Bij aanvang van de slotklim, waarvan de top op 24 kilometer van de finish lag, had de kopgroep nog een voorsprong van ruim twee minuten.

Israel Start-Up Nation zorgde ervoor dat de voorsprong van de kopgroep onder de twee minuten zakte, waarna het aan Woods was om het gat te dichten naar de kopgroep, waar vooral Groupama-FDJ het werk deed. De Franse ploeg leek ook in hun plannetje te slagen, want op de top van de beklimming was Madouas samen met Brambilla weggereden bij de overige koplopers.

Madouas leek op weg naar de eindzege voor het eindklassement, doordat de jonge Fransman er net wat beter voorstond dat Brambilla. In de laatste vijftien kilometer zat echter nog een ongecategoriseerd klimmetje, waarop Brambilla zich wist te ontdoen van Madouas en reed de Italiaan opeens voor de dagzege en het eindklassement.

Brambilla had een kleine voorsprong op een groep achtervolgers met Molard, Madouas, Geoghegan Hart en de ontsnapte Ben O’Connor. Achter het groepje van de achtervolgers was het groepje der favorieten ook niet ver weg, met daarin Bauke Mollema.

Toch kon het groepje der favorieten net niet aansluiten bij de achtervolgers, die op hun beurt weer niet tot het wiel van Brambilla kwamen. De Italiaan zou naast de dagzege ook de winst in het eindklassement pakken. Hij won met vijf seconden voorsprong op Woods. Mollema, ploeggenoot van Brambilla legde beslag op de derde plaats in het eindklassement.