Schansspringer Granerud na winst gediskwalificeerd, wel winst in landenwedstrijd

In het Roemeense Rasnov is de laatste World Cup-wedstrijd voor de schansspringers voorafgaand aan het WK afgewerkt. De vrouwen kwamen eerder al in actie, de mannen kregen één individuele wedstrijd voor de boeg en een gemengde landenwedstrijd sloot de week af.

Mannen
De dit seizoen zo dominante World Cup-leider Halvor Egner Granerud stond na één ronde aan de leiding en in de finaleronde sprong hij de winst binnen...tot hij gediskwalificeerd werd, omdat zijn pak te wijd zat. Dat overkwam ook de nummer twee in de World Cup, Markus Eisenbichler uit Duitsland, die na één ronde op plek achttien stond.

Granerud klopte Ryoyu Kobayashi in de strijd om de overwinning, maar na zijn diskwalificatie was de zege toch voor de Japanner, die na ronde één nog op plek zeven stond. De Pool Kamil Stoch steeg van de negende naar uiteindelijk de tweede plek, Karl Geiger uit Duitsland wist zo als derde te eindigen. Een opmerkelijk resultaat was er voor Daniel Tschofenig: de 18-jarige Oostenrijker werd in zijn tweede World Cup-wedstrijd uiterst knap negende.

Gemengde landenwedstrijd
Granerud nam op fraaie wijze revanche door zijn ploeg met twee uitstekende sprongen naar de overwinning te helpen. Daniel André Tande, Maren Lundby en Silje Opseth deden het zeker ook niet onaardig en met de topsprongen van Granerud erbij was het genoeg voor de overwinning.

Bij Slovenië sprong vooral de nieuwe World Cup-leidster Nika Kriznar bijzonder goed. Ziga Jelar deed het minder, maar Cene Prevc en Ema Klinec hielpen de ploeg naar plek twee.

Zonder Marita Kramer en haar COVID-19-problemen klopte Oostenrijk de Japanner in de strijd om plek drie. Manuel Fettner, Daniel Tschofenig, Daniela Iraschko-Stolz en de van een gescheurde lever teruggekeerde Eva Pinkelnig waren net iets beter dan het Japanse kwartet.