Rusland: allereerste besmetting van dier op mens met de vogelgriep H5N8

Zeven mensen op een pluimveebedrijf in het zuiden van Rusland zijn besmet met de vogelgriep H5N8, zeggen Russische gezondheidsambtenaren, dit is de eerste keer is dat het hoogpathogene virus bij mensen is aangetroffen. Er is geen bewijs dat overdracht van mens op mens mogelijk is.

'Vandaag wil ik u informeren over een belangrijke wetenschappelijke ontdekking die is gedaan door wetenschappers van het wetenschappelijk centrum Vector', zei Anna Popova, het hoofd van de Russische toezichthouder voor consumentengezondheid, zaterdag. 'De eerste gevallen van een menselijke infectie met [aviaire influenza A (H5N8)] zijn in het laboratorium bevestigd.'

Het virus werd aangetroffen bij zeven werknemers op een pluimveebedrijf in het zuiden van Rusland, waar uitbraken van H5N8 werden gemeld bij de vogelpopulatie in december 2020. Popova beschreef de ziekteverschijnselen bij de zeven medewerkers als "mild", aldus persbureau Interfax.

'Het virus H5N8 kan van vogels op mensen worden overgedragen', zei Popova. Nu wordt deze variant van het vogelgriepvirus niet van mens op mens overgedragen. 'Alleen de tijd zal uitwijzen wanneer toekomstige mutaties het virus H5N8 wel mogelijk maken om van mens tot mens te kunnen overspringen.' Popova gaf aan dat deze ontdekking de wetenschap zal helpen zich voor te bereiden op de mogelijkheid van overdracht van het H5N8-virus van mens op mens. Gedetailleerde informatie over de zeven gevallen is ingediend bij de Wereldgezondheidsorganisatie.

H5N8 komt al sinds 1983 bij vogels voor en sinds 2014, toen het werd aangetroffen bij broedeenden in Zuid-Korea, hebben zich regelmatig uitbraken van H5N8 voorgedaan. De afgelopen 6 maanden zijn er talloze uitbraken gemeld, onder meer in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het VK, China, Japan en Zuid-Korea.

'Het vogelgriepvirus van het H5N8-type wordt als ziekmakend beschouwd en manifesteert zich momenteel op verschillende manieren, van asymptomatisch en niet waarneembaar tot zeer dodelijk bij sommige vogelpopulaties', zei de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) in een update over recente uitbraken.

Menselijke gevallen van H5-virussen zijn zeldzaam, maar worden meestal aangetroffen bij mensen die contact hebben gehad met zieke of dode vogels.

Volgens de WHO zijn sinds 2003 in totaal 239 gevallen van H5N1-vogelgriep bij mensen gemeld in China en Zuidoost-Azië, waarbij 134 mensen om het leven zijn gekomen. Meer recentelijk raakten in januari twee mensen in China besmet met vogelgriep H5N6, hierbij overleed een driejarig meisje.

'Het bewust worden van de mogelijkheid tot H5N8 besmetting van de mens is essentieel om preventief te kunnen optreden', zei de WHO in een volksgezondheidsbeoordeling voor H5-virussen. 'We moeten allert blijven om álle gevallen bij de mens en vroege veranderingen in de overdraagbaarheid en besmettelijkheid van de virussen op te kunnen sporen.'