Ook Noorse mannen met overmacht naar wereldtitel biatlon

Het is een geheel Noorse zaterdag geworden op het wereldkampioenschap biatlon in Pokljuka. Op de Sloveense sneeuw wonnen de vrouwen de estafette al, de mannen deden dat op overtuigende wijze nog eens na.

De Noorse startloper Sturla Holm Lægreid kende een ijzersterk optreden en sloeg een gat van dik twintig seconden naar de verrassende Wit-Rus Mikita Labastau en de Fransman Antonin Guigonnat. De jonge Zwitser Niklas Hartweg zat er ook nog bij, net als de Belg Thierry Langer, die alle tien schijven in één keer om had geschoten. Duitsland wisselde pas als twintigste: Erik Lesser schoot niet onaardig, maar stortte op de ski's volledig in en werd door alles en iedereen ingehaald.

Tarjei Bø nam het over voor Noorwegen en deed dat zonder noemenswaardige problemen - hij had bij het staand schieten drie extra patronen nodig, maar de rest schoot ook niet lekker en dus behield hij de voorsprong. Hij wisselde als eerste en gaf het stokje door aan broer Johannes Thingnes Bø, dik tien seconden voor Italië en Oekraïne. Daar wisselde Lukas Hofer op Tomasso Giacomel en Dmytro Pidruchnyi op Artem Pryma, tien tellen voor het thuisland Slovenië, waar Jakov Fak inleverde bij Rok Trsan.

Bø kwam niet in de problemen en wisselde ruimschoots als eerste, met Vetle Sjåstad Christiansen als Noorse slotloper. Pryma deed het prima en hield Oekraïne op vijftig seconden op plek twee, tien tellen voor de Rus Alexander Loginov. Anton Dudchenko nam het over voor de Oekraïners, Eduard Latypov voor de Russen. Italië, Frankrijk, Zweden en Slovenië zaten daar dan weer zo'n twintig seconden achter en stonden klaar om van eventuele fouten te profiteren en voor een medaille te gaan.

Christiansen hield de leiding zonder problemen vast en bezorgde Noorwegen de wereldtitel, Sebastian Samuelsson schoof namens Zweden van de zesde plek op naar plek drie na het staand schieten. Vervolgens nam hij Latypov snel te grazen en dus ging het zilver naar de Zweden, voor Rusland. België haalde de finish uiteindelijk niet: de ploeg werd op een ronde gezet en dus uit de wedstrijd gehaald.