Liensberger slalomt met overmacht naar wereldtitel

In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo is het wereldkampionschap alpineskiën voor de dames afgesloten. Zaterdag werd gestreden op het laatste onderdeel, de slalom, waar de mannen zondag om de medailles vechten.

In de eerste run waren de verschillen al enorm, slechts twee dames leken nog om het goud te gaan strijden. De Oostenrijkse Katharina Liensberger was de snelste, Petra Vlhova uit Slowakije volgde op 0,30 seconden. Daarachter stonden medefavorieten Wendy Holdener uit Zwitserland (+1,24) en Mikaela Shiffrin uit de VS (+1,30) al op forse achterstand.

Verder waren er vier verrassende namen die nog binnen de twee seconden bleven: de Sloveense Ana Bucik (+1,39), Camille Rast uit Zwitserland (+1,67), Lena Dürr uit Duitsland (+1,96) en de uiterst verrassende Japanse Asa Ando (+1,97).

De verrassende Ando opende de top-8 in de tweede run, met de van plek zeventien komende Sloveense Andreja Slokar op plek één. De Japanse leverde slechts drie plekken in en was daar - volkomen terecht - dolgelukkig mee. Dürr verloor zeven plekken en was daar wat minder gelukkig mee, de na de ziekte van Pfeiffer én een zware knieblessure eindelijk weer fitte Rast leverde drie plekken in.

Ook Bucik kon de tijd van haar verrassende landgenote niet aanvallen, waardoor Slokar inmiddels al zeker was van minstens de vijfde plek. Shiffrin, al sinds 2013 de wereldkampioene, was dan wél sneller en met 0,69 seconden pakte ze de leiding.

Holdener zat bovenop Shiffrin's tijd, maar maakte onderin een klein foutje en leverde 0,36 seconden in. Vlhova hield haar voorsprong bijna volledig vast en met 0,98 seconden dook ze onder Shiffrin door, die zo na acht jaar onttroond was.

Liensberger moest het beslissen en de Oostenrijkse, nog nooit goed voor een World Cup-zege, ging er vól in, met succes: met maar liefst een volle seconde voorsprong pakte ze de wereldtitel.