Noorse biatletes wereldkampioen na fraaie estafette

In het Sloveense Pokljuka is het afsluitende weekeinde van het wereldkampioenschap biatlon begonnen. Dat gebeurde zaterdag met de estafette bij de vrouwen, later op de middag komen ook de mannen nog aan de beurt.

De Italiaanse startloopster, Lisa Vittozzi, maakte grote indruk: met tien snelle en loepzuivere treffers wisselde ze ruimschoots als eerste, Michela Carrara nam het over. Op dik vijftien seconden wisselde de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold op World Cup-leidster Tiril Eckhoff, bijna samen met de Duitse wissel van Vanessa Hinz op Janina Hettich. Oekraïne, Bulgarije en Frankrijk zaten ook nog binnen een halve minuut, de top-16 wisselde binnen een minuut van Italië.

Eckhoff hield met wat moeizaam schieten wel ruimschoots stand en wisselde ruim als eerste, 25 seconden voor de drie achtervolgers: Wit-Rusland, Oekraïne en Polen, waar respectievelijk Dzinara Alimbekava, Yuliia Dzhima en Monika Hojnisz-Starega overgaven op Hanna Sola, Darya Blashko en Kamila Zuk. Anaïs Chevalier-Bouchet wisselde kort daarachter op haar zus Chloe Chevalier, Frankrijk was gelijk ook het laatste land dat nog binnen een minuut van de leiding zat - Duitsland, Zweden, Finland en het teruggezakte Italië zaten er iets buiten.

Lien, Sola, Zuk, Blashko en kort daarna ook Chevalier arriveerden grotendeels samen bij de staande schietbeurt, waar Blashko foutloos bleef en de leiding overnam. Op de ski's ging de Oekraïnse echter volledig kapot en Lien, Sola én Zuk gingen haar ruimschoots voorbij. Marte Olsbu Røiseland nam het over van Lien, op tien seconden wisselde Sola op Elena Kruchinkina en Zuk op Anna Maka. Blashko's lijdensweg eindigde met de wissel op Olena Pidhrushna, twintig seconden daarachter zaten Duitsland (Denise Herrmann op Franziska Preuss) en Frankrijk (Chloe Chevalier op Julia Simon).

Røiseland had alle drie extra patronen nodig bij het liggend schieten en ging samen met Pidhrushna de volgende ronde in, op zo'n tien tellen gevolgd door Maka en Kruchinkina. Preuss schoot foutloos en kwam tot op zo'n tien seconden van de podiumplekken, met Hanna Öberg en Simon deden ook Zweden en Frankrijk nog enigszins mee.

Røiseland arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt, Pidhrushna zat er nog wel knap bij en ook Kruchinkina sloot aan, met Maka en Preuss er vlak achter. De Noorse had aan één extra patroon genoeg en dook als eerste de slotronde in, de foutloze Preuss schoof door naar plek twee en kreeg de op papier minder snelle langlaufsters Pidhrushna en Kruchinkina vlak achter zich aan in de strijd om het zilver.

Pidhrushna verkeerde in topvorm en ging zowaar voorbij aan Preuss, waarna het gat naar Røiseland zelfs nog kleiner werd. De Noorse hield wel vol en pakte het goud, Preuss was leeggestreden en moest afhaken...tot ze in de slotmeters tóch nog iets uit haar kleine teen kon halen en voorbij Pidhrushna naar zilver voor Duitsland sprintte.