NASA's Perseverance geland op Mars

Bekijk een epische reis die zich op donderdagavond ontvouwt als de Amerikaanse Perseverance-rover op Mars landt. Om het oppervlak van de Rode Planeet te bereiken, moet de rover de spannende laatste fasen doorstaan die bekend staan als Entry, Descent en Landing.

Daarna kan de rover: de grootste, zwaarste, schoonste en meest geavanceerde robot met zes wielen die ooit in de ruimte is geschoten, de Jezero Crater doorzoeken op tekenen van voormalig leven en monsters verzamelen die uiteindelijk naar de aarde zullen worden teruggebracht.

Lees hier meer over de cruciale rol die Nederlander Gerhard Kruizinga als leider van het navigatieteam speelt in dit verhaal.

Bekijk hieronder de live videofeed met commentaar van Mission Control vanuit het Jet Propulsion Laboratory van NASA. Perseverance landt om 21.55 uur Nederlandse tijd op het oppervlak van Mars.

De rechtstreekse YouTube-uitzending begint om 20.15 uur. De landing van Perseverance is ook live te volgen in tv-programma Nieuwsuur, vanaf 21.30 uur op NPO2.


Marslanding (Bron: YouTube)

Update 22.05 uur:
Inmiddels is de Mars-rover veilig geland en heeft Perseverance de eerste foto van de oppervlakte van zijn nieuwe thuisplaneet gestuurd, een laag-resolutiefoto; betere beelden komen later deze week.