Australian Open: Tsitsipas speelt Nadal naar huis, Barty sneuvelt

Op de Australian Open zijn ook de laatste kwartfinales gespeeld, zowel bij de mannen als de vrouwen. Dat leverde aan beide kanten een flinke verrassing op.

Rafael Nadal was bezig aan de jacht om in zijn eentje het record wat betreft het aantal Grand Slam-zeges te pakken, maar de Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst kreeg het niet voor elkaar. Tegen Stefanos Tsitsipas begon hij voortvarend, tot de als vijfde geplaatste Griek na twee simpele sets op gang kwam en het in een fraaie laatste set na ruim vier uur af wist te maken: 3-6, 2-6, 7-6 (4), 6-4, 7-5.

De andere kwartfinale werd een Russisch onderonsje en was een stuk eenzijdiger. Daniil Medvedev, als vierde geplaatst, was simpelweg een maatje te groot voor de als zevende geplaatste Andrey Rublev. Na een goede twee uur was het gedaan, hoewel Rublev na één set eigenlijk al gebroken leek: 7-5, 6-3, 6-2.

Bij de vrouwen wilde het publiek uiteraard juichen voor wereldranglijstaanvoerder Ashleigh Barty en de als eerste geplaatste Australische begon simpel tegen Karolina Muchova (25) uit Tsjechië. Daarna draaide haar opponente het echter volledig om en binnen twee uur kon Barty de tassen pakken: 1-6, 6-3, 6-2.

Een Amerikaans onderonsje in de laatste kwartfinale, waar Jennifer Brady (22) het opnam tegen de ongeplaatste Jessica Pegula. Die begon sterker, maar Brady kwam op dreef en draaide de wedstrijd overtuigend om: 4-6, 6-2, 6-1 en net als in 2019 bereikte ze de halve finales van de Australian Open.