SkiŽr Schwarz pakt WK-goud op alpinecombinatie

Op het wereldkampioenschap alpineskiën in Cortina d'Ampezzo heeft Marco Schwarz zich gekroond tot wereldkampioen op de alpinecombinatie. De Oostenrijker was op de Italiaanse sneeuw de beste op de combinatie van een super-G en een slalom.

Alexis Pinturault vertrok als vijfde en de Franse topfavoriet noteerde een scherpe tijd: de een na de ander beet zich er stuk op. Dat veranderde echter toch nog, want als 32e kwam James Crawford naar beneden en de Canadees was zowaar 0,08 seconden sneller.

Achter Pinturault volgden drie Oostenrijkers: super-G-wereldkampioen Vincent Kriechmayer (+0,30), Matthias Mayer (+0,32) en de verrassende Marco Schwarz (+0,40), gezien zijn slalomkwaliteiten dé uitdager van Pinturault of misschien zelfs wel de topfavoriet voor goud. Ook de Zwitsers Loïc Meillard (+0,43) en Luca Ärni (+0,53) leken uitstekende kansen te hebben om zich met hun slalombenen naar voren te werken in de middag, achter hen leek niet heel veel meer mogelijk.

Crawford opende de slalom in een poging zijn eerste plek zo goed mogelijk te verdedigen, maar Pinturault was - niet geheel verrassend - wel ruim sneller: 1,29 seconden. Kriechmayr en Mayer, niet gehinderd door soepele slalomheupen, bakten er niet veel van, waarna de drie grootste en in principe enige kanshebbers om Pinturault te bedreigen aan bod kwamen.

Schwarz deed dat inderdaad: hij pakt met 0,04 seconden de leiding. Meillard kwam 1,12 seconden achter hem terecht, Ärni haalde de finish niet en daarmee was het podium bekend: goud voor Schwarz, zilver voor Pinturault en brons voor Meillard, terwijl Crawford een uitstekende vierde plek pakte.