UFC: MMA-reus Struve kapt ermee

De Nederlandse MMA-reus Stefan Struve stopt met MMA. De UFC-veteraan zegt dit op zijn Instagram. Na 42 kooigevechten in een tijdsbestek van ruim vijftien jaar vindt de zwaargewicht het genoeg geweest.

Op zijn Instagrampagina legt Struve uit dat lichamelijke problemen hem teveel in de weg zitten. Vooral de gevolgen van een binnenoor-ontsteking spelen hem parten. Toen hij tijdens een recent gevecht een vuistslag op zijn oor kreeg, reageerde Struve's lichaam daar anders op dan normaal.


Stefan Struve (Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Nadat hij met een arts had gesproken en met zijn hartproblemen in het achterhoofd leek het beter om het professionele vechten te laten voor wat het is. Struve zegt nu meer tijd voor zijn vijf maanden oude zoontje Tobi en vrouw te hebben en kijkt er naaruit om andere dingen te gaan doen.

Struve is de enige vechter die huidig kampioen bij de zwaargewichten Stipe Miocic knockout heeft geslagen. In 2012 bracht The Skyscraper Miocic zijn eerste verlies toe. Struve heeft in totaal 42 kooigevechten gedraaid waarvan hij er 29 wist te winnen. Van die 42 werden er 24 op het allerhoogste niveau, in de UFC, uitgevochten.

Zijn carrière kende veel blessureleed, waarbij zijn gebroken kaak in het gevecht tegen powerpuncher Mark Hunt nog tot de verbeelding spreekt. In 2013 werd een lekkende hartklep in combinatie met een vergroot hart geconstateerd. In 2014 mocht hij weer vechten, maar op de avond van zijn gevecht tegen Matt Mitrione viel Struve flauw nadat hij een sterk verhoogd hartritme opbouwde.

Na die periode leek het vuur bij de Nederlandse Grote Vriendelijke Reus geblust en wist hij met wisselend succes zijn contract met de UFC uit te dienen. De 32-jarige Beverwijker blijft overigens Nederlands recordhouder met het hoogste aantal UFC-gevechten. Alistair Overeem volgt hem op de voet, met twintig partijen en een nog lopend contract.