Shiffrin skiet met overmacht naar wereldtitel op alpinecombinatie

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft de wereldtitel veroverd op de alpinecombinatie. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werd een super-G en een slalom gehouden en daarom maakten de sterke slalomsters met overmacht de dienst uit.

De snelheidsspecialistes moesten op de super-G hun slag slaan, maar dat leek niet echt te lukken. Federica Brignone was de snelste, één honderdste voor haar Italiaanse landgenote Elena Curtoni, maar met Mikaela Shiffrin op 0,06 seconden stond één van 's werelds beste slalomskiesters in perfecte positie voor het goud.

De Tsjechische olympisch super-G-kampioene Ester Ledecka stond op 0,16 seconden, voor de sterke slalomster Michelle Gisin (+0,26) uit Zwitserland. Verder leek ook de Slowaakse Petra Vlhova (+0,40) nog een uitstekende medaillekans te hebben, gezien haar slalomkwaliteiten, met als andere kanshebsters mogelijk nog de Zwitserse Wendy Holdener (14e, +0,97) en de Oostenrijkse Franziska Gritsch (20e, +1,38).

Brignone opende als super-G-winnares de slalom in de jacht op de wereldtitel, maar die jacht was rap voorbij: na welgeteld drie poortjes en evenzoveel seconden lag Brignone eruit. Snelheidsspecialiste Curtoni finishte wel, maar Shiffrin maakte logischerwijze korte metten met haar tijd: de Amerikaanse was 2,35 seconden sneller.

Ledecka leverde vier seconden in, olympisch combinatiekampioene Gisin kwam op 0,89 seconden van Shiffrin uit. Vlhova leek al gelijk de laatste serieuze kanshebster om Shiffrin te bedreigen, maar de Slowaakse was aan de finish 0,86 seconden te langzaam en nam plek twee in beslag. Holdener had nog een medaillekans, maar de Zwitserse ging bij poortje twee al de fout in en daarmee was de race alweer gelopen: goud voor Shiffrin, voor Vlhova en Gisin.