Schansspringer Granerud slaat slag en pakt mogelijk eindzege World Cup

Schansspringer Halvor Egner Granerud heeft in het Poolse Zakopane een grote gooi gedaan naar zijn eerste eindzege in de World Cup. De Noor scoorde weer stevig in Polen en verstevigde zo zijn leidende positie in het seizoen waarin hij überhaupt pas zijn eerste podiumplek ooit pakte.

Zaterdag
World Cup-leider Halvor Egner Granerud was de beste in de eerste ronde, maar het scheelde niet veel: de Sloveen Bor Pavlovcic zat hem op de hielen. Andrzej Stekala uit Polen en de Japanner Ryoyu Kobayashi vormden het grootste gevaar, gevolgd door de Noren Daniel André Tande en Robert Johansson, met de Sloveen Anze Lanisek erbij.

Vanaf plek tien sprong de Noor Marius Lindvik voorbij Lanisek, Johansson en Tande; Kobayashi hield zijn positie wel vast en sprong zelfs nét voorbij Stekala naar het podium. Pavlovcic leverde vier plekken in en dus was ook Stekala - voor het eerst - zeker van het podium. Dat gold ook voor Lindvik: Granerud leverde zes plekken in en dus won de één seizoen uiterst dominante Kobayashi weer eens, voor Stekala en Lindvik.

Zondag
Ook op dag twee sprong Granerud naar de leiding na de eerste ronde, dit keer werd hij gevolgd door de Japanner Keiichi Sato en Lanisek, met ook Tande, Pavlovcic, de Oostenrijkers Stefan Kraft en Daniel Huber, Kobayashi en de verrassende Zwitser Gregor Deschwanden en Rus Mikhail Nazarov nog op een prima afstand van het podium.

In de finaleronde sprong Robert Johansson vanaf plek twintig in elk geval negen man voorbij, met de top-10 in aantocht stond hij nog steeds op één. Nazarov en Deschwanden kwamen er ook niet aan, net als Kobayashi, Huber, Kraft, Pavlovcic en Tande: het podium was in zicht voor Johansson.

Lanisek was dan eindelijk de eerste die Johansson van de troon stootte, de Sloveen was dus zeker van het podium. Sato sprong niet geweldig en leverde zes plekken in, ook voor Johansson was het podium binnen. Granerud kon het weer eens afmaken en voor de elfde keer dit seizoen pakte de Noor de winst.

Granerud's nieuwste zege zou hem ook de eindzege in de World Cup op kunnen leveren. In principe zijn er nog zeven wedstrijden te gaan, maar de vier in Noorwegen zijn geannuleerd en met drie wedstrijden kan hij niet meer bijgehaald worden. Wel bestaat de kans dat de Noorse wedstrijden ergens anders nog ingehaald worden, dus de eindzege vieren kan Granerud nog niet.