BobsleeŽr Friedrich oppermachtig naar wereldtitel in viermansbob

Het wereldkampioenschap bobsleeën in het Duitse Altenberg is zondag afgesloten met de strijd om de wereldtitel in de viermansbobs. Zaterdag werden de eerste twee runs gehouden, zondag kwamen de grote ijsbolides voor de derde en vierde keer naar beneden.

Topfavoriet Francesco Friedrich was in de eerste run alweer de snelste met zijn team, maar helemaal vrij stond hij nog niet: Benjamin Maier stuurde zijn Oostenrijkse slee geweldig naar beneden en gaf slechts 0,07 seconden toe. Daarachter waren de gaten al groter: de Duitser Johannes Lochner volgde op 0,44 seconden, voor de Canadees Justin Kripps (+0,55), de derde Duitse slee van Christoph Hafer (+0,64), de Let Oskars Kibermanis (+0,67) en de Rus Rostislav Gaitiukevich (+0,68).

Gaitiukevich leverde in run twee zijn plek in bij de Letse slee van Oskars Melbardis, Kibermanis bleef zijn landgenoot 0,36 seconden voor. Hafer kende geen beste run en kwam achter beide Letten terecht (+0,41), Kripps maakte een fout en was 0,03 langzamer dan Kibermanis. Lochner bleef wél voor de Let (-0,11), Maier vloog met 0,33 seconden naar de leiding. Friedrich sloot de openingsdag af en vergrootte zijn voorsprong naar 0,38 seconden ten opzichte van de Oostenrijkse slee.

De derde run werd door Friedrich op uitstekende wijze geopend, Maier's achterstand werd vergroot naar 0,62 seconden en Lochner kwam zelfs al op 1,17 seconden te staan. Kibermanis kwam op 1,41 seconden terecht, Kripps naderde hem door 1,50 seconden toe te geven op de oppermachtige slee van Friedrich. Melbardis stond er al meer dan twee seconden achter, Hafer wipte langs de tweede Letse slee door op 1,99 seconden de zesde plek in beslag te nemen.

In de beslissende vierde run kwam Hafer gelijk te staan met Gaitiukevich, Kripps verdedigde zijn vijfde plek ruimschoots. Kibermanis sloot zijn WK uitstekend af door met 0,26 seconden de leiding te pakken, maar Lochner was 0,16 seconden sneller en verzekerde zich van een medaille. Maier was nóg eens 0,72 seconden sneller en de uitzinnige Oostenrijkers pakten zo een prachtige zilveren medaille, Op Friedrich stond uiteraard geen maat en samen met Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller pakte hij met 0,79 seconden voorsprong wéér een wereldtitel.