Biatlete Eckhoff ook wereldkampioen op achtervolging

Op het wereldkampioenschap biatlon in Pokljuka heeft Tiril Eckhoff haar goudjacht op indrukwekkende wijze voortgezet. De Noorse World Cup-leidster pakte zondag de wereldtitel op de achtervolging, haar derde wereldtitel in amper een week tijd.

De Noorse sprintwereldkampioene Tiril Eckhoff opende het bal, op twaalf seconden gevolgd door de Française Anaïs Chevalier-Bouchet. Vlak daarachter vertrok de Wit-Russische Hanna Sola, verder gevolgd door Denise Herrmann uit Duitsland (+0:22), de Italiaanse Lisa Vittozzi (+0:38), Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen (+0:44), Lena Häcki namens Zwitserland en de Duitse Franziska Preuss (beiden +0:50), Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk (+0:51) en de Zweedse Hannah Öberg (+0:59).

Bij de eerste schietbeurt opende Eckhoff met een misser. Sola schoot er twee naast, Chevalier-Bouchet kon foutloos door. Daarachter kwamen ook Røiseland, Öberg en Preuss foutloos door, terwijl Vittozzi vier keer de strafronde in moest. Chevalier-Bouchet kwam kort voor Eckhoff aan bij de tweede schietbeurt en dit keer werden de rollen omgedraaid: de Française moest een strafrondje langlaufen, Eckhoff trof vijf keer doel en nam de leiding over, terwijl Røiseland en Preuss met nog eens vijf treffers kort achter Chevalier-Bouchet de derde ronde aan konden vangen.

Eckhoff arriveerde als eerste bij de eerste keer staand schieten, waar ze vier van de vijf schijven raakte. Chevalier-Bouchet dichtte het gat met vijf treffers, Røiseland noteerde één misser en Preuss schoot er twee keer naast, terwijl Herrmann met opvallend sterk schieten als derde het parcours betrad - twintig tellen achter Chevalier-Bouchet en Eckhoff en kort voor Røiseland.

De laatste schietbeurt leverde een duel op tussen Eckhoff en Chevalier-Bouchet, die bijna gelijktijdig arriveerden. De wereldtitel werd er beslist: de Française schoot al snel één misser, Eckhoff bleef foutloos en kon op weg naar goud. Herrmann viel met twee missers weg, ook Røiseland moest twee keer de strafronde in en Hauser schoot - net als de Italiaanse Dorothea Wierer - vijf schijven omver, waardoor zij kort achter Chevalier-Bouchet aan konden sluiten en konden knokken om het zilver.

Ekchoff's derde wereldtitel van de week kwam niet meer in gevaar, na de gemengde estafette en de sprint pakte ze ook de wereldtitel op de achtervolging. Hauser wist enigszins verrassend Chevalier-Bouchet te lossen en de Oostenrijkse, dit seizoen goed voor haar eerste World Cup-podia, pakte het zilver, voor de moegestreden Française.