Humphries eerste wereldkampioene ooit in monobob

Op het wereldkampioenschap bobsleeën in Altenberg is de eerste wereldtitel ooit vergeven in de monobobs, het dit seizoen op het hoogste niveau debuterende onderdeel dat ervoor zorgt dat de vrouwen net als de mannen op twee onderdelen om goud kunnen strijden.

De Duitse ploeg liet in run één gelijk zien hoe het ervoor stond: Laura Nolte was de snelste, Stephanie Schneider bleef met 0,07 seconden nog in de buurt en Kim Kalicki gaf al 0,24 seconden toe. De Amerikaanse Kaillie Humphries volgde op 0,39 seconden, achter haar lagen de medailles nog enigszins binnen bereik voor de Duitse Mariama Jamanka (+0,46), de Canadese Cynthia Appiah (+0,53) en Martina Fontanive uit Zwitserland (+0,55).

In run twee wist Fontanive haar positie in elk geval te verdedigen, Appiah dook er wel 0,31 seconden onderdoor. Jamanka was dan weer 0,31 seconden sneller dan Appiah, maar zag hoe Humphries maar liefst 0,45 rapper was. Kalicki leverde in en kwam 0,52 seconden achter Humphries terecht - ook Jamanka was dus sneller. Schneider verdedigde haar plek met vier honderdsten van een seconde en pakte zelfs de leiding: Nolte kende een slordig begin van haar run en hield de schade beperkt tot 0,18 seconden een twee verloren posities.

Schneider opende de derde run - en daarmee de beslissende tweede dag - met een baanrecord, maar Humphries ging nog wat sneller en dook maar liefst 0,17 seconden onder Schneider's tijd door. Nolte schoof er precies tussenin, één honderdste vóór Schneider, Jamanka kwam op 0,67 seconden van plek één terecht en Kalicki noteerde een 0,99 seconden langzamere tussentijd. Appiah liet weer een fenomenale start zien en wist op 0,79 seconden ruimschoots voorbij Kalicki te sleeën, waarmee de top-6 met nog één run te gaan duidelijk leek.

Kalicki verzekerde zich in de beslissende run in elk geval van minstens de zesde plek, Appiah dook er 0,13 seconden onderdoor. Jamanka had het even zwaar, maar onderin gleed ze weg van de Canadese: 0,44 seconden sneller en in elk geval vierde. Schneider pakte met 0,72 seconden de leiding en ging voorbij Nolte, die met een rommelige run op 0,30 seconden terecht kwam. Humphries kon het afmaken en deed dat overtuigend: met een enorme voorsprong van 0,50 seconden kroonde ze zich tot eerste wereldkampioene ooit in de monobob.