UFC 258: Burns doet Usman even pijn

MMA-gala UFC 258 ging zaterdagnacht voornamelijk om de kampioen in het weltergewicht, Kumaru Usman, weer eens bezig te zien. De verder weinig indrukwekkende card had een leuk hoofdprogramma waar uitdager Gilbert Burns de kampioensgordel van Usman mocht proberen af te nemen.

Een ronde lang leek Burns dat goed af te gaan en deed hij Usman flink pijn. Al snel nam hij het initiatief en de dominante positie in de octagon en de kampioen kreeg de ene rake klap na de andere te pakken. Burns leek soms met Usman te spelen en de sterke Braziliaanse grappler probeerde hem zelfs naar de grond te krijgen. Een uitnodiging, waar de kampioen vanzelfsprekend niet op in ging.


Burns was in ronde één ijzersterk (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

in de volgende vijf minuten kwam Usman op stoom. Het leek erop alsof hij Burns in de eerste ronde zijn gang liet gaan, want in de tweede ronde wisten de lange armen van Usman zijn vuisten richting het doel te knallen. Hij leek zelfs zelfverzekerd genoeg om Burns met lowkicks aan te pakken. Burns wist niet wat hem overkwam, want blokkeren zat blijkbaar niet in zijn trainingsroutine.

De derde ronde van vijf minuten hoefde niet eens te beginnen. Na een halve minuut wist Usman zijn vuisten kapot te slaan op het gezicht van Burns, die dan ook ter aarde stortte. Scheidsrechter Herb Dean gaf Burns ruim de tijd om zich te verdedigen, maar op een gegeven moment moest hij wel ingrijpen.

Usman won zo voor de dertiende achtereenvolgende keer; een record in de weltergewichtsklasse aangezien hij nu MMA-legende Georges St.Pierre voorbijgaat. UFC-baas Dana White zal een lastige keuze hebben om een waardige tegenstander voor Usman te vinden, Jorge Masvidal misschien, of toch Colby Covington of Leon Edwards...

Volledige uitslag UFC 258
Kamaru Usman verslaat Gilbert Burns na TKO (stoten, ronde 3)
Alexa Grasso verslaat Maycee Barber na jurybesluit (29-28 x3)
Kelvin Gastelum verslaat Ian Heinisch na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Ricky Simón verslaat Brian Kelleher na jurybesluit (30-27 x3)
Julian Marquez verslaat Maki Pitolo na opgave (anaconda choke, ronde 3)
Anthony Hernandez verslaat Rodolfo Vieira na opgave (guillotine, ronde 2)
Belal Muhammad verslaat Dhiego Lima na jurybesluit (30-27 x3)
Polyana Viana verslaat Mallory Martin na opgave (armklem, ronde 1)
Chris Gutierrez verslaat Andre Ewell na jurybesluit (30-26, 29-28, 29-27)
Gabe Green verslaat Phil Rowe na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)