Dubbelslag voor Sosa op de Mont Ventoux in Tour de la Provence

Ivan Sosa heeft de koninginnenrit van de Ronde van de Provence gewonnen. Op de flanken van de Mont Ventoux was de jonge Colombiaan van Ineos Grenadiers de beste. Hij won voor zijn land- en ploeggenoot Egan Bernal. Als derde kwam Julian Alaphilippe over de finish, vlak voor de beste Nederlander Wout Poels.

Vandaag stond de koninginnenrit van de Ronde van de Provence op het programma. Even leek de sneeuw van vannacht nog een spelbreker te worden, maar al snel deze ochtend maakte de organisatie bekend dat de etappe gewoon doorgang kon vinden en stonden de renners aan de start van de 153 kilometer lange etappe naar de Mont Ventoux.

In de wedstrijd ontstond er al snel een kopgroep van zes met renners die geen bedreiging zouden vormen voor de dagzege. Aan de slotklim hadden ze nog anderhalve minuut, maar die werd snel dicht gereden en konden de toppers zich voor het eerst laten bergop.

Harold Tejada en Matteo Fabbro waren de eerste renners die zich lieten vanuit het peloton. De Colombiaan en de Italiaan kregen een kleine voorsprong, waarna Ineos Grenadiers zich op kop zette van het peloton. De twee werden snel weer ingelopen, waarna het peloton snel werd uitgedund.

Op vijf kilometer van Chalet Reynard, waar de finish lag, zorgde Ivan Sosa voor de eerste echte aanval. De jonge Colombiaan had direct een mooie voorsprong te pakken, waar Mauri Vansevenant de achtervolging leidde in dienst van wereldkampioen Julian Alaphilippe. De jonge Belg kreeg het gat naar Sosa niet dicht, waarna Alaphilippe het zelf probeerde. De wereldkampioen kreeg direct Egan Bernal als waakhond mee, en later zou ook Wout Poels aansluiten.

Ondanks het werken van Alaphilippe en Poels kregen ze Sosa niet meer terug en reed de Colombiaan naar de eerste zege van het seizoen. In de strijd om de tweede plaats reed Bernal in de slotkilometer nog Alaphilippe en Poels uit het wiel en werd het een mooie dag voor Ineos Grenadiers.

In het algemeen klassement neemt Sosa de leiderstrui over van Davide Ballerini. Met nog een vlakke etappe te gaan heeft hij een voorsprong van vijftien seconden op Bernal. Alaphilippe volgt op 21 seconden. Poels en Bauke Mollema maken de top vijf compleet in de Tour de la Provence.