Frankrijk vreest import Amerikaanse woke-cultuur

Politici en wetenschappers in Frankrijk menen dat de Amerikaanse woke-cultuur en haar soms bizarre ideeën omtrent geslacht, ras en post-kolonialisme de Franse identiteit en zelfs de republiek kunnen bedreigen.

Volgens president Emmanuel Macron gaat het vooral om de 'sociale theorieën die uit de VS geïmporteerd worden'. "Er is een strijd te voeren tegen de intellectuele matrix van Amerikaanse universiteiten", zo meent Macron's minister van Onderwijs.


Anti-racisme demonstratie in Parijs (Foto: Samuel Boivin/NurPhoto via Getty Images)

Prominente Franse intellectuelen zijn, gesterkt door deze uitspraken, bij elkaar gekomen om zich te verzetten tegen de uit de hand gelopen woke- en de bijbehorende progressieve cancel-cultuur, die welig tiert op de Amerikaanse universiteiten.

Engeland, waar de nationale gezondheidsdienst NHS de termen moedermelk en borstvoeding gaan omzetten in genderneutrale termen als 'mensenmelk' en vader als 'tweede ouder', is het angstbeeld voor vele Fransen.

Het land zucht onder de suggestieve politieke correctheid in de vorm van zogenaamde BLM- en #MeToo-protesten en Macron vindt dat deze protesten het land verscheuren.

Hetero blanke man
Een voorbeeld is een demonstratie die uitbrak vanwege een uitvoering van een toneelstuk van de Griekse tragediedichter Aeschylus. In het klassieke toneelstuk werden door blanke acteurs maskers gedragen, inclusief donkere make-up. Andere universiteiten werden onder druk van activistische studenten gedwongen om de, bij progressievelingen, onwelgevallige sprekers af te zeggen en zo het zwijgen op te leggen.

"Dit was een reeks van ongekende gebeurtenissen die best schokkend waren voor onze vrije gemeenschap en allemaal onderdeel zijn van de cancel-cultuur", zo meldt Nathalie Heinich, een sociologe die samen met een groep intellectuelen een organisatie tegen dekolonisatie en identiteitspolitiek is begonnen.

Diegenen die de woke-cultuur omarmen vinden deze politieke standpunten een zwaktebod en een teken dat het ooit zo sterke Frankrijk aan het afbrokkelen is. Zo is de term 'islamofobie' een heet hangijzer in Frankrijk, vooral na een aantal succesvolle islamitische aanslagen waarbij veel doden vielen, voelen vele islamitische intellectuelen zich niet meer welkom in Frankrijk.

Historicus Pierre-André Taguieff voerde daarop aan dat 'de zwarte kwestie in Amerikaanse stijl volledig kunstmatig in Frankrijk wordt geïmporteerd'. Taguleff meende dat dit volledig gedreven werd door een haat tegen het Westen als blanke beschaving. "De hetero blanke man; dat is de schuldige om te veroordelen en de vijand om te elimineren."