Amateuristisch vervoer COVID-19 vaccins; uitbesteed aan krokettenbakker

Een aantal coronavaccins is op amateuristische wijze vervoerd onder meer door de plaatselijke krokettenleverancier. Sommige andere vaccins zijn zodanig door elkaar geschud dat ze moesten worden vernietigd. De inspectie wil nu strengere transporteisen. Meer hierover in het AD.

De COVID-19 vaccins zijn in Nederland niet  altijd proffesioneel vervoerd zoals dat je dat zou verwachten. Het AD heeft verschillende video's bekeken waar op het transport van de kostbare COVID-19 vaccins is vastgelegd. Op deze beelden is onder andere te zien hoe een lokale krokettenleverancier een zorginstelling van dienst is door Pfizer/BioNTech-vaccins te vervoeren met zijn koelwagen. Voor deze vaccins is het uiterst belangrijk is dat de flacons op de juiste wijze gekoeld worden.

Toen Leon Tinké, voorzitter van de brancheorganisatie van farmaceutische groothandels, het filmpje zag van hoe een behulpzame plaatselijke cateraar hielp bij het vervoer van het kwetsbare Pfizer/Biontech vaccin rolde zijn ogen bijna uit hun kassen. 'Het is natuurlijk welwillend bedoeld, maar zo ga je niet met een kostbaar vaccin om.' Tinké is "verbaasd" dat instellingen "voor het vervoer geen gebruik maken van bestaande faciliteiten". 'Dat hoort bijvoorbeeld in op temperatuur gecontroleerde koelkasten. Als wij het vervoer zo zouden aanpakken als die cateraar, zouden we een groot probleem hebben met de Inspectie Gezondheidszorg en dat is dan terecht.'

Volgens de voorzitter hebben de farmaceutische groothandels al sinds maart 2020 al diverse kerenaan het ministerie van VWS en RIVM hun hulp aangeboden bij het transport van de vaccins. Toch heeft men van hogerhand besloten dat iedere zorginstelling zélf het transport tussen locaties moet organiseren. Het RIVM heeft hier een werkinstructie voor opgesteld, maar daarin ontbreekt de aanwijzing dat de organisaties ervaring met het transport van geneesmiddelen moeten hebben.

ZorgSpectrum geeft aan met het transport van de COVID-19 vaccins "aan alle richtlijnen van het RIVM te hebben voldaan". 'Wij zijn er trots op dat wij, net als veel andere organisaties, op zeer korte termijn het vaccin veilig hebben kunnen vervoeren. Dankzij de snelle beschikbaarheid van de Nieuwegeinse Catering Company konden wij op de ochtend ná levering van het vaccin al starten met de vaccinatie van alle 550 cliënten', verklaart Lisette Oudhof namens de zorginstelling.

Het ging wel mis bij het amateurische transport van vaccins naar het Medisch Spectrum Twente (MST). Tientallen vaccins zijn daar vorige week in de prullenbak beland, nadat te zien was aan de entstof in de flesjes was dat ze niet vast hadden gestaan, maar door elkaar waren geschud. (Waarschijnlijk hebben de flacons op de zijkant of op de kop gelegen). Hierop werd contact opgenomen met het RIVM, die adviseerde het ziekenhuis om de vaccins te vernietigen, omdat ze niet meer betrouwbaar zouden zijn. Het transport van deze vaccins werden volgens MST door een gespecialiseerd vervoerder van geneesmiddelen uitgevoerd maar wil geen naam noemen.