Freestyleskiester Scott maakt winnende comeback na drie jaar

De World Cup freestyleskiën streek afgelopen weekeinde neer in het Amerikaanse Deer Valley. Daar werd gestreden om de winst op de moguls, maar ook op de aerials: het gymnastiekonderdeel van de skiwereld.

Vrouwen
Danielle Scott deed in februari 2018 mee aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, nam daarna een pauze en raakte voorafgaand aan het seizoen 2019-2020 geblesseerd. Ze kwam in de zomer van 2019 nog wel in actie in twee kleinere wedstrijden, maar sinds Pyeongchang was Scott op het hoogste niveau niet meer te zien geweest.

Haar gescheurde kruisband is inmiddels hersteld en in Deer Valley maakte ze op indrukwekkende wijze haar comeback: met een back-double-full-full scoorde ze 90,59 punten, genoeg voor haar eerste zege sinds 2017. Het Amerikaanse duo Winter Vinecki (87,77) en Kaila Kuhn (74,82) completeerde het podium, de Australische Laura Peel werd zesde en verzekerde zich zo nog niet van de eindwinst in de World Cup.

Mannen
De Russen, waaronder de dominante World Cup-leider Maxim Burov, maakten de trip naar de VS niet en dus lag de weg open voor de World Cup-winnaar van vorig jaar: de Zwitser Noé Rothv gooide er in de finale een double-full-full-full uit en won met 126,70 punten. De Amerikaan Justin Schoenefeld werd met 123,08 punten tweede, voor Roth's landgenoot Pirmin Werner en zijn 114,93 punten.

De World Cup-finale staat op 13 maart gepland in Almaty, waar in de dagen daarvoor het wereldkampioenschap ook gehouden wordt.