Nieuwe winnaars in hevige sneeuwval tijdens World Cup-finale rodelaars

In het Zwitserse St Moritz, de geboorteplaats van de sleesporten, is het World Cup-seizoen in het rodelen afgesloten. De afsluitende estafette kon geen doorgang vinden op zondag: na één team bleek de hevige sneeuwval de sensoren dusdanig in de war gebracht te hebben dat het systeem met startpoortjes nauwelijks werkte.

Dubbels
Martins Bots en Roberts Plume vormen hét rookieduo van het seizoen en in de World Cup-finale begonnen de Letten indrukwekkend: ze noteerden de snelste tijd, 0,073 seconden voor de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken. Ludwig Rieder en Patrick Rastner uit Italië volgden op 0,098 seconden en op 0,120 seconden deden de Letse veteranen Andris en Juris Sics ook nog mee om de podiumplekken.

De gebroeders Sics verdedigden hun positie op overtuigende wijze in de tweede run, Rieder/Rastner kwamen 0,143 seconden achter de Letten terecht. Eggert en Benecken maakten een forse fout, verloren 0,230 seconden en twee posities. Bots en Plume mochten als laatste naar beneden en completeerden hun stunt: met 0,064 seconden pakten de jonge Letten hun eerste World Cup-zege.

Mannen
Nico Gleirscher sloeg in run één een opvallend grote slag: de Oostenrijker nam maar liefst 0,239 seconden voorsprong op de Rus Roman Repilov. Namens Duitsland volgden Felix Loch (+0,267) en Sebastian Bley (+0,276), met ook de Let Arturs Darznieks (+0,278), Wolfgang Kindl uit Oostenrijk (+0,303) en de Duitser Max Langenhan (+0,315) nog in de podiumstrijd.

Langenhan behield overtuigend zijn positie in run twee en wipte over Kindl en Darznieks heen. Bley leverde vijf plekken in en Loch kwam 0,014 seconden tekort om Langenhan te kloppen. Ook Repilov kwam er niet aan te pas: de Russische wereldkampioen viel drie plekken terug. Gleirscher's voorsprong was groot en bleek net groot genoeg: met 0,060 seconden voorsprong pakte hij zijn eerste World Cup-zege.

Vrouwen
Er kwam een flinke bak sneeuw naar beneden, waardoor de omstandigheden bepaald niet gelijk waren en de vroege starters een enorm voordeel hadden. De Letse Kendija Aparjode profiteerde met de snelste tijd in run één, maar liefst 0,271 seconden voor de Duitse Cheyenne Rosenthal.

De Zwitserse Natalie Maag volgde op 0,337 seconden, voor Lisa Schulte uit Oostenrijk (+0,356) en Elina Vitola uit Letland (+0,366), terwijl de reguliere toppers op minstens 0,758 seconden (wereldkampioene Julia Taubitz) of zelfs meer dan een volle seconde stonden.

In run twee werd de boel flink heen en weer geschud, maar Taubitz pakte vanaf plek negen in elk geval de leiding. Landgenote Dajana Eitberger kwam 0,043 seconden achter haar terecht, maar Vitola ging er verrassend met 0,252 seconden onderdoor. Schulte viel drie plekken terug, een prima resultaat, waarna Maag er twee inleverde - óók een sterke prestatie.

Rosenthal verloor vier plekken en dus was de Letse zege zeker: Vitola stond nog altijd op één, Aparjode was de laatste. Zij viel echter vijf plekken terug en dus ging de winst voor het eerst naar Vitola, die het nauwelijks kon geloven, voor Taubitz en Maag, die haar eerste podiumplek ooit pakte.