Schansspringer Granerud wint weer, Takanashi slaat dubbelslag

De World Cup schansspringen in het Duitse Klingenthal is zondag bij de mannen afgesloten met de tweede wedstrijd aldaar. De vrouwen kwamen ook weer in actie: in Hinzenbach in Oostenrijk sprongen zij hun derde wedstrijd van het weekeinde.

Mannen
De eerste ronde werd een duel tussen de nummers één en twee in de World Cup, dit keer was laatstgenoemde sterker: Markus Eisenbichler uit Duitsland was net iets beter dan Halvor Egner Granerud uit Noorwegen. De Japanner Keiichi Sato en de Pool Kamil Stoch volgden op de voet, met ook de Noor Robert Johansson, Bor Pavlovcic uit Slovenië, de Japanner Yukiya Sato en Jan Hörl uit Oostenrijk nog volop in de strijd om het podium, net als nog zeker zo'n tien anderen.

Met nog tien springers te gaan in de finaleronde sprong Dawid Kubacki met een dijk van een sprong naar de leiding, die vervolgens door Yukiya Sato over werd genomen. Pavlovcic ging daar weer ruim voorbij en sprong voorbij Johansson, Stoch viel drie plekken terug. Keiichi Sato verloor zes plekken, Granerud nam de leiding in handen en daagde Eisenbichler uit. De Duitser haalde het net niet en werd derde achter Pavlovic, die met plek twee zijn tweede opeenvolgende podiumplek pakte - en zijn tweede ooit.

Vrouwen
Sara Takanashi was een dag na haar eerste zege in een jaar tijd weer de beste in de eerste ronde. De Japanse bleef de Noorse Silje Opseth, de Sloveens Nika Kriznar en Opseth's landgenotes Eirin Maria Kvandal en Maren Lundby nipt voor. De Nederlands-Oostenrijks Marita Kramer sprong naar plek acht, maar moest zo langzamerhand wel gaan vrezen voor haar leidende positie in de World Cup - Kriznar en Takanashi zijn daarin haar voornaamste uitdaagsters.

Kramer nam in de finaleronde de leiding in handen en won in elk geval twee posities, waarna ook Lundby achter haar terecht kwam. Kvandal maakte bij de landing vervolgens een nare smak, Kriznar sprong naar de eerste plek. Opseth nestelde zich tussen de Sloveense en Kramer in, waarna het aan Takanashi was. De Japanse maakte indruk als vanouds en boekte haar tweede zege op rij, voor Kriznar, Opseth en Kramer.