BobsleeŽr Friedrich passeert legendarische Monti met 10e wereldtitel

In het Duitse Altenberg is het eerste deel van het wereldkampioenschap bobsleeën afgesloten. De vrouwen bepaalden zaterdag wie het goud pakte in de tweemansbobs, zaterdag werkten de mannen de beslissende derde en vierde run af.

De tweede dag begon met Francesco Friedrich en Alexander Schüller ruim op de eerste plek: de Duitsers lagen 0,88 seconden voor hun landgenoten Johannes Lochner en Eric Franke, met de Zwitsers Michael Vogt en Sandro Michel (+0,93) op plek drie. Hans-Peter Hannighofer en Christian Röder volgden op 1,03 seconden, voor de Zwitsers Simon Friedli/Andreas Haas (+1,15), de Letten Oskars Kibermanis/Matiss Miknis (+1,19), de Duitsers Christoph Hafer/Christian Hammers (+1,24) en Romain Heinrich/Dorian Hauterville (+1,27) uit Frankrijk.

Lochner leverde in run drie nog eens flink in en stond op 1,48 seconden van Friedrich, Vogt kwam op 1,72 seconden terecht. Hannighofer maakte onderin wat goed en kwam precies op gelijke hoogte met de Zwitserse slee in de strijd om het brons, Friedli zat er een dikke tiende achter. Melbardis zat al op 2,08 seconden en leek kansloos wat de medailles betreft, Hafer zat nog een tiende verder naar achteren en voor Heinrich zat een medaillestunt er ook niet meer in.

Heinrich behield zijn plek in run vier, Hafer deed dat ook en dat gold ook voor Kibermanis - er zat niet veel beweging in de posities. Friedli deed met een mooie run een gooi naar de medailles, maar Hannighofer dook er 0,36 seconden onderdoor. Vogt kon de druk niet aan en verloor twee plekken, waarmee rookie Hannighofer zeker was van een medaille. Lochner ging met 0,18 seconden naar de leiding en het zilver, want op Friedrich stond uiteraard geen maat: met een bizarre 2,05 seconden voorsprong pakte de legende zijn zevende opeenvolgende wereldtitel in de tweemansbobs.

Met zijn tiende wereldtitel ging Friedrich ook voorbij aan de Italiaanse legende Eugenio Monti, die halverwege de vorige eeuw negen wereldtitels veroverde.