Demonstreren en handhaven op een ijzig Museumplein in Amsterdam

Ondanks dat de gemeente Amsterdam een oproep heeft gedaan om in verband met de barre winterkou niet te komen demonstreren, hebben zich toch een aantal fanatieke koffiedrinkers zich verzameld op het Museumplein.

Burgemeester Halsema heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie het Museumplein en de nabije omgeving per 11.00 uur vandaag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit is genomen op basis van gewelddadigheden de afgelopen weken, er toen mensen zijn aangehouden die wapens bij zich hadden en vanwege de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen. In lijn met de afgekondigde code rood en het weeralarm van het KNMI doet de driehoek een oproep om vandaag niet te gaan demonstreren. De druk op de hulpdiensten wordt naar verwachting groot en het wordt snijdend koud.

De politie heeft tijdens de laatste drie spontane demonstraties op het Museumplein bijna 400 aanhoudingen verricht. Het is geen van deze personen toegestaan om zich vandaag op het Museumplein te begeven. Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen. Personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de eerdere rellen op het Museumplein kunnen worden aangehouden.

Een sfeerimpressie;