Zweedse langlaufers sprinten naar winst in eigen huis

In het Zweedse Ulricehamn is de World Cup langlaufen aldaar zaterdag geopend met twee fraaie sprintwedstrijden. Die werden afgewerkt in de vrije stijl, net als de teamsprints die zondag op het programma staan.

Vrouwen
Met Jonna Sundling, Hanna Falk, Johanna Hagström en Maja Dahlqvist stonden er maar liefst vier Zweedse dames in de finale, naast de Amerikaanse Jessie Diggins en Eva Urevc uit Slovenië. Sundling maakte kort na de start een vreemde 360-graden draai en bleef overeind, maar leek haar krachten wel grotendeels kwijt te zijn.

Diggins probeerde te wachten tot de laatste paar honderd meter, maar kwam er niet echt aan te pas: Dahlqvist opende de slotsprint en was oppermachtig, waardoor ze na elf podiumplekken éindelijk haar eerste zege te pakken heeft. Hagström pakte met plek twee haar eerste podiumplaats, Diggins werd derde, voor Falk, Urevc en Sundling.

Mannen
Oskar Svensson was de enige vertegenwoordiger van het thuisland, Federico Pellegrino was er namens Italië en zowel Rusland als Frankrijk hadden een duo: Sergey Ustiugov en Gleb Retivykh tegen Richard Jouve en Lucas Chanavat. Ustiugov gooide er vanaf de eerste meters een moordend tempo op, maar dat leek ook zijn eigen krachten uit te putten.

Met de slotfase in zicht was de koek op voor Ustiugov, waarna een prachtige eindsprint om de winst volgde. Svensson was daarin verrassend te sterk voor Retivykh en specialist Pellegrino en boekte zijn tweede World Cup-zege, Jouve en Chanavat werden vierde en vijfde, waardoor Frankrijk volledig buiten de boot viel.