Bobsleester Humphries pakt vierde wereldtitel, Friedrich domineert op dag ťťn

In het Duitse Altenberg is zaterdag de tweede dag van het wereldkampioenschap bobsleeën afgewerkt. De vrouwen, die vrijdag begonnen, knokten in de tweemansbobs om de medailles in de beslissende twee runs, de mannen werkten de eerste twee van in totaal vier runs af.

Tweemansbob vrouwen
Na twee runs stond de Amerikaanse Kaillie Humphries samen met Lolo Jones op plek één, voor de Duitse duo's Kim Kalicki/Ann-Christin Strack (+0,34) en Laura Nolte/Debora Levi (+0,43). De tweede Amerikaanse slee stond op plek vier, maar de 0,83 seconden voor Elana Meyers Taylor en Sylvia Hoffman leken onoverbrugbaar. In de derde run kwam Kalicki tot op 0,29 seconden van Humphries, een glijpartij van Nolte leverde 0,93 seconden achterstand op.

Meyers Taylor bleef er wel achter en nam op 1,49 seconden plek vier in beslag, tot Stephanie Schneider met remster Leonie Fiebig die positie namens Duitsland overnam met 1,08 seconden achterstand op Humphries. Dat was de volgorde bij aanvang van de vierde en beslissende run: Humphries, Kalicki, Nolte, Schneider en Meyers Taylor, waarbij met name de eerste vier nog echt om de medailles leken te knokken.

In run vier vergrootte Schneider haar voorsprong op Meyers Taylor naar 0,69 seconden, maar Nolte hield haar medaillepositie vast en was met Levi achterin nog eens 0,18 seconden sneller. Kalicki en Strack gingen met een indrukwekkende run en 0,66 seconden voorsprong naar minstens zilver, waarna Humphries en Jones het af konden maken. Het werd bijna even spannend, maar onderin was Humphries ongenaakbaar en met 0,35 seconden voorsprong kroonde ze zich na 2012 en 2013 - destijds nog voor Canada - en 2020 voor de vierde keer tot wereldkampioene.

Tweemansbob mannen
Francesco Friedrich begon als torenhoog favoriet en met remmer Alexander Schüller maakte hij dat in run één gelijk waar. De Zwitsers Michael Vogt en Sandro Michel volgden verrassend op 0,52 seconden, vlak voor de Duitsers Johannes Lochner/Eric Franke (+0,54), de Letten Oskars Kibermanis/Matiss Miknis (+0,59) en de derde Duitse slee van Hans-Peter Hannighofer en Christian Röder (+0,63).

Ondanks een forse glijpartij wist Hannighofer zijn plekje vast te houden, Kibermanis viel na een matige run twee posities terug. Dankzij een paar goede laatste bochten behield Lochner met 0,15 zijn plek tegenover Hannighofer, waarna de Duitse slee ook met vijf honderdsten voorbij de Zwitserse slee van Vogt ging. Op Friedrich en Schüller stond uiteraard geen maat: het duo gaat met een enorme voorsprong van 0,88 seconden naar de beslissende zondag.