Duitsers profiteren perfect van afwezigheid Riiber op noordse combinatie

De World Cup noordse combinatie is dit weekeinde neergestreken in Klingenthal in Duitsland, maar wel zonder de dominante man: World Cup-leider Jarl Magnus Riiber uit Noorwegen besloot het weekeinde over te slaan in voorbereiding op het WK van later dit jaar in Oberstdorf.

Na het schansspringen ging Ryota Yamamoto aan de leiding en vrij ruim ook: de Japanner, zeker niet de beste langlaufer, mocht 32 seconden voor de Duitser Terence Weber vertrekken. Laurent Mühletaler uit Frankrijk (+0:40) sprong naar plek drie, voor de onervaren Noor Simen Tiller (+0:42).

Met de Japanner Akito Watabe (+0:44) en de Duitser Fabian Riessle (+0:50) volgden misschien wel de twee favorieten, hoewel achter hen een interessante en snelle groep kon vormen: de Duitsers Johannes Rydzek, Eric Frenzel en Vinzenz Geiger, de Oostenrijkers Lukas Greiderer en Johannes Lamparter en de Fin Ilkka Herola vertrokken tussen 1:07 en 1:23 minuten van Yamamoto.

Op de langlaufski's sloten Watabe en Riessle snel aan bij de drie voor hen, waarna de jacht op Yamamoto werd geopend - achter dat vijftal ontstond een groep van negen man, waaronder alle genoemde namen. Die groep kwam voor de helft van de wedstrijd bij de mannen ervoor en in de derde van vijf ronden werd ook Yamamoto gepakt, met een grote kopgroep als resultaat.

Langzaam ging het tempo omhoog en haakten een paar mannen af, vooral onder leiding van de Duitsers Frenzel, Riessle, Rydzek en Geiger. Herola, Watabe, Weber en Mühletahler zaten er ook nog bij, zo nu en dan wel op het tandvlees. In de slotronde ging Geiger op de langste klim volop in de tegenaanval na een poging van Herola en de Duitser sloeg een gaatje.

Op Geiger stond verder geen maat en hij pakte zijn derde overwinning van de winter, Riessle en Frenzel klopten Herola in een wat chaotische sprint om de tweede en derde plek.