Schaatsen bij Winterspelen Milaan mogelijk in buitenlucht

Het langebaanschaatsen tijdens de Olympische Winterspelen in Milaan in 2026 zullen mogelijk in de buitenlucht plaatsvinden. Het oorspronkelijke plan was om voor de schaatswedstrijden de baan in Baselga te overkappen maar de kosten lijken daarvoor nu te hoog. De organisatie heeft nu haar oog laten vallen op de het monumentale Arena Civica, zo schrijft Schaatsen.nl.

In het bidbook waarmee Milaan de Olympische Winterspelen binnenhaalde werd het plan voor de overkapping van de legendarische schaatsbaan in Baselga gepresenteerd. Echter nu duidelijk is dat de verbouwing 70 miljoen euro zal gaan kosten lijkt niemand op te willen draaien voor de kosten. De organisatie is daarom op zoek gegaan naar een alternatief en is daarbij geïnspireerd door de schaatswedstrijden in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) is nu het alternatieve plan aan het uitwerken voor een schaatsbaan in de Arena Civica. Het stadion uit 1807 biedt nu plaats aan 18.000 plaatsen en is nu voorzien van een atletiekbaan. Daarover zou, net als bij de schaatswedstrijden in het Olympisch Stadion in Amsterdam, een tijdelijke ijsbaan gelegd moeten worden.

Probleem is echter nog wel dat volgens de regels de olympische schaatswedstrijden in een hal moet plaatsvinden, dit om de omstandigheden voor alle deelnemers gelijk te houden. Het CONI is in overleg met de internationale schaatsunie om dispensatie te krijgen.

Arena Civica in Milaan (WikiCommons/Blackcat)
Arena Civica in Milaan (WikiCommons/Blackcat)

Arena Civica in Milaan (WikiCommons/Blackcat)
Arena Civica in Milaan (WikiCommons/Blackcat)