Rhenen: "Second Love" blijft in de bushokjes hangen tegen de wil van SGP

Datingsite Second Love kan ook in de toekomst reclameposters ophangen in de Rhenense bushokjes. Een tweede poging van de plaatselijke SGP om dit te stoppen, liep schipbreuk.

Gisteravond heeft de partij daar in de gemeenteraad een voorstel voor ingediend. De SGP vindt dat aanstootgevende uitingen van commerciële partijen geweerd moeten worden via de APV. Volgens de partij is er regelmatig sprake van uitingen in de openbare ruimte die bijvoorbeeld ontrouw bevorderen, zoals de "Second Love" campagnes in 2020. Toen zijn de reclameposters na klachten van de SGP verwijderd uit de bushokjes.

Dat viel toen verkeerd bij een meerderheid in de Rhenense gemeenteraad. Niet omdat de raad een voorstander is van advertenties die het vreemdgaan aanmoedigen, maar omdat ze van mening zijn dat B en W dat niet op eigen houtje kunnen beslissen. De gemeenteraad heeft in juni een motie aangenomen om willekeur bij weigering van advertenties te voorkomen. 

Gisteravond vond de SGP de ChristenUnie en het CDA achter zich. En dat was niet genoeg om de "Second Love" posters uit de bushokjes te laten verwijderen..

De SGP'er Gert van Laar gaf aan veel berichten te hebben gehad van mensen uit Rhenen die zich ergeren aan de zedeloosheid van de posters van Second Love.

Om de jeugd te behoeden voor zedeloze uitingen zou hij graag een verbod zien op dergelijke uitlatingen. 'We gaan over onze eigen ruimte en wat we daarin toestaan’, aldus Van Laar.

Van Laar ving echter bot bij de meerderheid van de gemeenteraad, 'Wanneer praten we over zedeloosheid en wat is aanstootgevend?’, vroeg Mirjam Rijnsburger (D66). Burgemeester Hans van der Pas wist te vertellen dat gemeenten als Nunspeet, Elburg en Barneveld wel een "Second Love-verbod" hebben ingesteld. 'Maar het is de vraag of dat juridisch standhoudt’, voegde hij er aan toe. Volgens de burgemeester en de niet christelijke partijen in de gemeenteraad is er maar één instantie die over dit soort zaken beslist: de Reclame Code Commissie. En daarmee werd het voorstel van de SGP afgewezen.