Vandaag op het IFFR (2 februari)

Van 1 t/m 7 februari vind het International Film Festival Rotterdam plaats. Niet alleen in Rotterdam, zoals elk jaar, maar in verband met de lockdown volledig online. We kijken dagelijks even naar wat jij, na een lange thuiswerkdag, misschien zou kunnen gaan kijken als je geen zin hebt in wéér hetzelfde op je vaste streamingdienst.

Vandaag is de eerste échte festivaldag, al is het natuurlijk voor de doorgewinterde IFFR-ganger, die eigenlijk vol overgave van zaal naar zaal wilde rennen deze week, vooral bankzitten geblazen. Maar gelukkig zijn de films, geselecteerd door het festival, vaak ook op het kleine scherm prima de moeite waard.

Dear Comrades! - Andrei Konchalovsky, 2020, Rusland, 116 min

In 1962 drukte het Sovjetleger een arbeidersstaking in het Russische Novotsjerkassk weinig zachtzinnig de kop in. Russisch meester-regisseur Kontsjalovski heeft dit goed bewaard gebleven geheim verfilmd tot een urgent historisch zwart-witdrama dat op verpletterende wijze laat zien hoe burgerprotesten vaak worden beantwoord met geweld.

Vanaf vandaag om 12.30 tot vrijdag om 12.30 kun je deze film on demand bekijken. Je kunt ook de voorstelling van precies 12.30 kiezen, en daarbij een live Q&A over de film bijwonen.

Quo vadis, Aida? - Jasmila ´banić, 2020, Bosnië and Herzegovina, 102 min

VN-tolk Aida zit tussen twee vuren in dit aangrijpende drama over de genocide in Srebrenica in 1995. Regisseur Jasmila ´banić brengt het conflict expliciet in beeld en ontleedt op nauwkeurige wijze wat er misging in de communicatie tussen de Nederlandse VN-troepen, de Bosnische moslimbevolking en het oprukkende Servische leger.

Vanaf vandaag om 19.00 tot vrijdag om 19.00 kun je deze film on demand bekijken.

Je vindt het complete programma voor dinsdag op IFFR.com. Let erop dat je de films 72 uur on demand kunt bekijken en er dus ook voor kunt kiezen een film een dag (of twee) later te kijken.