'Nederlands' succes in World Cup-finale bobsleeŽn

In het Oostenrijkse Innsbruck is het World Cup-seizoen voor de bobsleeërs ook alweer afgesloten. De mannen kwamen in actie in de viermansbob, de vrouwen in de tweemansbob, waarna in de komende twee weken het seizoen geheel af wordt gesloten met het wereldkampioenschap in Altenberg.

Viermansbob
Een nieuwe wedstrijd, een nieuwe kans voor Francesco Friedrich en zijn team om te winnen. De Duitsers stonden na één run weer bovenaan, hoewel de thuisslee van Benjamin Maier (+0,17) nog alleraardigst in de buurt bleef.

De Canadees Justin Kripps stond op 0,23 seconden en streed vooral tegen de Rus Rostislav Gaitiukevich (+0,28), de Duitse Johannes Lochner (+0,37), Won Yun-jong uit Zuid-Korea (+0,41) en de Letse slee van Oskars Kibermanis (+0,42).

Kibermanis wist zijn plek te verdedigen in run twee en schoof met 0,24 seconden voorbij Won. Lochner en zijn team doken met 0,05 seconden naar de leiding, waarna Gaitiukevich exact op gelijke hoogte kwam met de Letse slee van Kibermanis. Kripps hield stand en vergrootte zijn voorsprong naar 0,18 seconden, waarmee het podium zeker was.

Op zijn thuisbaan stuurde Maier zijn slee met 0,17 seconden naar de leiding, waarna het aan Friedrich en co was, met Alexander Schüller, Thorsten Margis en Candy Bauer achterin. Het leverde winst op met 0,22 seconden, de vijftiende zege in zestien wedstrijden dit seizoen.

Tweemansbob vrouwen
De Amerikaanse Elana Meyers Taylor was met remster Lake Kwaza de beste in de eerste run, maar de Oostenrijkse World Cup-leidster Katrin Beierl zat er met de Nederlands-Oostenrijkse Jennifer Onasanya slechts één honderdste achter. Met Kaillie Humphries en Lolo Jones volgde de tweede Amerikaanse slee op 0,09 seconden, voor de gedeeld vierde plek van Cynthiah Appiah/Dawn Richardson Wilson uit Canada en Kim Kalicki/Viktoria Dönicke uit Duitsland (beiden +0,12).

Ook Lisa Buckwitz/Cynthiah Kwofie (+0,17) uit Duitsland en Melissa Lotholz/Sara Villani (+0,21) uit Canada deden nog volop mee in de strijd om het podium.

Lotholz en Villani behielden hun positie in run twee, Buckwitz en Kwofie kwamen er 0,12 seconden achter terecht. Appiah en Richardson Wilson pakten met 0,20 tellen de leiding en gingen ook voorbij Kalicki en Dönicke. Humphries en Jones waren 0,08 seconden sneller dan Appiah, net als Lotholz een oud-remster van Humphries.

Beierl en Onasanya kwamen 0,06 seconden tekort, maar met minstens plek drie was de eindzege in de World Cup binnen: de eerste ooit voor Oostenrijk in het vrouwenbobsleeën. Meyers Talor en Kwaza maakten het ontzettend spannend, maar haalden het niet: Humphries bleek 0,04 seconden sneller, het andere Amerikaanse duo werd tweede.