Oostenrijkse rodelaars stunten op WK in en tegen Duitsland

In het Duitse Königssee, het mekka van de rodelsport, is het wereldkampioenschap rodelen zondag alweer afgesloten. De slotdag werd geopend met de wedstrijd voor de vrouwen, waarna de afsluiting van het WK gevormd werd door de estafette.

Vrouwen
Na één run was in elk geval duidelijk hoe de vlag er voor zou staan wat betreft de winnende nationaliteit: Duitsland nam de volledige top-4 in beslag. Julia Taubitz was met opvallend groot verschil de snelste, Natalie Geisenberger gaf al 0,212 seconden toe.

Daarachter waren de gaten zelfs nog groter: Dajana Eitberger stond op 0,343 seconden, Anna Berreiter zelfs al op 0,491 seconden en de rest op meer dan een halve seconde. De Russische Tatyana Ivanova (+0,530) streed met de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,533) en de Amerikaanse Summer Britcher (+0,548) om de restanten en héél misschien een bronzen medaille.

In de tweede run verdedigde Britcher haar positie met 0,008 seconden tegen landgenote Emily Sweeney, Egle ging flink in de fout en verloor negen posities. Ivanova nam met 0,106 seconden de leiding over, waarna Berreiter de Duitse strijd opende door met 0,207 seconden plek één te pakken - Duits goud was daarmee ook definitief zeker.

Eitberger was nog eens 0,366 seconden sneller, Geisenberger nam de leiding met 0,157 tellen over. Taubitz kon na het sprintgoud de dubbel pakken en dat deed ze op indrukwekkende wijze: goud met 0,315 seconden voorsprong, een wereld van verschil in de rodelsport.

Estafette
Het Amerikaanse team was het eerste topteam dat in actie kwam en Summer Britcher, Tucker West en Chris Mazdzer/Jayson Terdiman namen dan ook met enige voorsprong de leiding.

Namens Italië verloren Andrea Vötter en Dominik Fischnaller tijd, maar Ludwig Rieder en Patrick Rastner maakten het bijna allemaal goed. Bijna, want Italië was alsnog 0,065 seconden langzamer dan de VS.

Kendija Aparjode en Arturs Darznieks verloren tijd op de VS, maar de gebroeders Andris en Juris Sics vlogen naar beneden, maakten alles goed en hielpen Letland naar een 0,193 seconden snellere tijd.

Madeleine Egle, David Gleirscher en Thomas Steu/Lorenz Koller deden een gooi naar het goud: ze wonnen allemaal tijd en met 0,432 seconden nam Oostenrijk de leiding.

Tatyana Ivanova verloor wat tijd, Roman Repilov won flink wat tijd, maar Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov verloren erg veel, waardoor de Russen zelfs niet bij het podium in de buurt kwamen.

Alleen Duitsland stond nog boven en Taubitz sloeg gelijk een enorm gat, Loch pakte er nog wat tijd bij en Toni Eggert en Sascha Benecken konden het afmaken...maar dat deden ze niet! De wereldkampioenen maakten een forse fout en kwamen aan de finish 0,038 seconden tekort voor het goud, dat zo voor het eerst naar Oostenrijk ging.