Uur lang kat-en-muisspel tussen jongeren en politie in Leeuwarden

In de Vlietzone en omringende wijken in Leeuwarden waren zaterdagavond een uur lang veel jongeren op straat nadat in een Telegram-groep een oproep rondging om samen te komen als protest tegen de avondklok. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

Tot een protest kwam het uiteindelijk niet. Het werd een kat-en-muisspel tussen de jongeren en de politie, waarbij de laatste uiteindelijk aan het langste eind trok.

Op Telegram werd een specifieke plek in Leeuwarden aangewezen als ontmoetingsplek. Tientallen jongeren begaven zich op de fiets of met de auto naar de genoemde plek. Daar werden ze ontvangen door agenten die de groep "demonstranten" al op stonden te wachten. Er zijn meerdere mensen staande gehouden, hierna trok de groep naar een andere locatie in Leeuwarden maar ook daar werden ze onderschept door de politie. Een nieuwe oproep in de Telegram-groep kreeg geen respons, de rust was toen al teruggekeerd op straat.

Vanwege de signalen voor mogelijke wanordelijkheden heeft burgemeester Buma voor zaterdagmiddag 30 januari vanaf 17.00 uur tot en met 04.30 uur zondagmorgen een noodverordening afgekondigd voor de stad Leeuwarden. Ook is de stad Leeuwarden aangewezen als veiligheidsrisicogebied en kan er preventief gefouilleerd worden.

'Ik besef mij dat dit een zware maatregel is, die neem ik dan ook niet zomaar. Met deze maatregel kunnen we de rust bewaren in onze stad als het uit de hand dreigt te lopen.', aldus burgemeester Sybrand Buma. 'We hebben op dit moment aanwijzingen dat er in de gemeente onaangekondigde samenkomsten worden georganiseerd. Er zijn daarbij signalen dat deze ook tot schermutselingen met de politie kunnen leiden en die signalen neem ik serieus.'

De noodverordening en aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied is uit voorzorg ingesteld en ervoor bedoeld dat de politie en gemeente snel kunnen ingrijpen als het zover mocht komen.

Buma: 'Wij nemen het recht op demonstreren zeer serieus, maar de afgelopen tijd zijn onaangekondigde samenkomsten in andere steden vaak uitgelopen in ongeregeldheden. Hierbij werd een hoop schade toegebracht aan de omgeving. Laten we met elkaar trots op Leeuwarden blijven door geen ellende te veroorzaken. Wij willen allemaal dat de coronamaatregelen snel voorbij zijn om weer samen te kunnen komen en plezier te maken in alle vrijheid.'