Bobsleeër Friedrich wint wéér, Australische walker wint monobobtitel

In het Oostenrijkse Innsbruck is de World Cup-finale voor de bobsleeërs alweer van start gegaan. Dat gebeurde zaterdag met de mannen in de tweemansbobs en de vrouwen in de monobobs, twee weken voor de seizoensafsluiter: het WK in Altenberg.

Tweemansbob mannen
Francesco Friedrich was met remmer Alexander Schüller weer eens veel te sterk voor de rest, alleen de Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis (+0,44) bleven nog binnen een halve seconde. Friedrich's landgenoten Johannes Lochner en Benedikt Hertel volgden op 0,52 seconden, voor de Tsjechen Dominik Dvorak/Jakub Nosek (+0,54), de Britten Brad Hall/Greg Cackett (+0,57), Rostislav Gaitiukevich/Mikhail Mordasov uit Rusland (+0,58) en de Duitsers Hans-Peter Hannighofer/Marcel Kornhardt (+0,60).

Hannighofer en Kornhardt verdedigden hun positie in run twee, Gaitiukevich en Mordasov gingen er 0,15 seconden onderdoor. Hall en Cacket kwamen 0,24 tekort, Dvorak en Nosek waren acht honderdsten te langzaam en zelfs Lochner en Hertel (+0,12) haalden het niet. Het podium voor Gaitiukevich was dus binnen, maar Kibermanis en Miknis waren één tiende sneller. Op Friedrich en Schüller stond uiteraard weer geen maat, het duo won dit keer met 0,72 seconden voorsprong op de Letse slee.

Monobob vrouwen
De Australische specialiste Breeana Walker maakte een topindruk in de eerste run en gaf de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met 0,22 seconden het nakijken. Melissa Lotholz uit Canada volgde op 0,30 seconden en vlak achter haar zaten de Russische Nadezhda Sergeeva (+0,36) en de tweede Canadese die vooral als remster successen vierde, Cynthia Appiah (+0,37). De rest, aangevoerd door de Duitse Kim Kalicki, volgde al op meer dan een halve seconde.

Appiah verdedigde haar positie in de tweede run door met een kwart seconde de leiding over te nemen, waar Sergeeva acht honderdsten op toe moest geven. Lotholz maakte met 0,31 seconden gehakt van Appiah's tijd, Meyers Taylor was nog eens 0,15 seconden sneller. Walker kon het afmaken en deed dat met verve: ze pakte er nog een honderdste bij, boekte met 0,23 seconden voorsprong haar tweede overwinning van het seizoen én verzekerde zich van de allereerste World Series-titel in de monobobs.