COVID-19: Wereldwijd 100.000.000 besmettingen

Het is een beetje een twijfelachtig jubileum, maar het aantal vastgestelde besmettingen met het COVID-19 SARS-CoV-2 coronavirus is de 100.000.000 gepasseerd. Wat eind 2019 begon als het zoveelste virus op een onhygiënische markt in het Chinese Wuhan is inmiddels uitgegroeid tot een pandemie die de gehele wereld al ruim een jaar in zijn greep houdt.

De allereerste besmetting is herleid naar een inwoner van de Chinese stad Wuhan in de Hubei regio. Die besmetting zou al plaats hebben gevonden op 17 november 2019. Hoewel het in het begin van het jaar vooral een 'ver weg' verhaal was, was het op 27 februari 2020 ook raak in Nederland. En combinatie van terugkerende wintersporters uit Italië waar het virus al hard toesloeg tezamen met carnaval in het zuiden des lands zorgde voor de eerste golf in Nederland.

Voordat het virus tot een pandemie werd uitgeroepen duurde nog relatief lang, pas op 11 maart 2020 riep de Wereldgezondheidsorganisaties (WHO) COVID-19 uit tot een epidemie op wereldwijde schaal. Een kleine maand later op 2 april 2020 werd wereldwijd de 1 miljoenste besmetting bevestigd. Nadat praktisch elk land ter wereld naast de besmettingen ook de meetmethodes had steeg het rap naar de 50 miljoen op 9 november 2020. Inmiddels  Nu een goede maand later is dat aantal weer verdubbeld en zijn we de 100 miljoen besmettingen voorbij.

Elk land heeft zijn eigen interpretaties wanneer iemand wordt geregistreerd zijnde overleden aan de gevolgen dan wel het meedragen van het virus op moment van overlijden. Hierdoor is het lastig er een duidelijk beeld van te maken. Op dit moment staat dat aantal op ruim 2 miljoen, wat redelijk overeenkomt met het geschatte overlijdensrisico van 2%.

Omdat zeker in het begin, toen het virus nog nieuw was, ieder land er hun eigen meetmethodes op nahield en er een tekort aan testkits was, zullen de exacte cijfers altijd een schatting blijven. Ook de sterk door de overheid gereguleerde Chinese nieuwsbronnen kunnen incompleet zijn of foutieve informatie verspreiden waardoor zeker over de oorsprong van het virus nog veel onduidelijkheid bestaat.