Vier landen vieren winst in World Cup rodelen, WK in aantocht

De World Cup rodelen heeft alweer de zevende van acht evenementen van dit seizoen achter de rug. Het hele circus streek voor de tweede keer neer in het Oostenrijkse Innsbruck, waar het seizoen eind november ook al begon.

Dubbels
Ludwig Rieder en Patrick Rastner stonden na één run verrassend bovenaan, met twee voorname uitdagers: de Duitsers Toni Eggert/Sascha Benecken (+0,073) en de thuisfavorieten Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,079), de rest volgde op meer dan een tiende van een seconde.

Steu en Koller kwamen in run twee 0,003 seconden achter de Letse broers Andris en Juris Sics terecht, Eggert/Benecken leverden zelfs drie posities in. Rieder en Rastner hielden echter vol en de Südtirolers pakten met 0,081 seconden hun eerste World Cup-zege, voor Sics/Sics en Steu/Koller.

Mannen
De Rus Semen Pavlichenko was in run één de snelste, de Duitsers Felix Loch (+0,061) en Johannes Ludwig (+0,110) volgden. Ook de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,114) en thuisfavorieten Jonas Müller (+0,116) en David Gleirscher (+0,151) deden nog mee, net als Kevin Fischnaller (+0,167).

David Gleirscher wipte langs Müller en Dominik Fischnaller, waardoor de broers David en Nico Gleirscher en neven Dominik en Kevin Fischnaller vooraan stonden. Ludwig behield zijn tweede plek, de dominante Loch won met 0,216 seconden én een baanrecord, waarmee de World Cup-titel binnen was.

Vrouwen
Duitsland domineerde niet verrassend in de eerste run: grand dame Natalie Geisenberger stond op plek één, Julia Taubitz volgde op 0,052 seconden. De Amerikaanse Summer Britcher (+0,172) streed om plek drie met Ekaterina Katnikova (+0,201) uit Rusland en thuisfavoriete Madeleine Egle (+0,229).

In run twee zakte Egle terug achter de Duitse Dajana Eitberger, Katnikova hield haar plek wel vast. Britcher ging er 0,098 seconden onderdoor, Taubitz was nog eens 0,204 seconden sneller. Op Geisenberger stond geen maat: ze won met 0,082 seconden voorsprong, zege nummer 51.

Sprints
Bij de mannen ging de winst naar Semen Pavlichenko: de Rus was 0,080 seconden sneller dan Kevin Fischnaller, terwijl de Italiaan op zijn beurt de grote Felix Loch welgeteld zeven duizendsten van een seconde achter zich hield.

De Sics-broers Andris en Juris wonnen de sprint bij de dubbels, het verschil was nogal klein: Thomas Steu en Lorenz Koller werden op één duizendste van een seconde tweede, Toni Eggert en Sascha Benecken finishten op plek drie op 0,011 seconden.

De vrouwen sloten de week af en dat gebeurde met een Duits 1-2-3'tje: Julia Taubitz was de snelste, Natalie Geisenberger werd op 0,029 seconden tweede en Dajana Eitberger pakte op 0,091 seconden de derde plek.

Deze week trekt het circus naar Königssee, waar komend weekeinde het wereldkampioenschap gehouden wordt.