Goud heren aflossing op EK shorttrack; zilver voor vrouwen na val Schulting

De Nederlandse shorttrackers hebben de Europese kampioenschappen in het Poolse Gdansk zondag afgesloten met een knappe zege op de aflossing. Bij de vrouwen viel Suzanne Schulting en was er na een chaotische race zilver voor de titelverdedigsters uit Nederland.

Jens van 't Wout, Dylan Hoogerwerf, Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat bleven Italië en titelverdediger Rusland voor in de finale van de 5.000 meter. De Laat vocht in de slotronde een fraaie strijd uit met de Rus Semen Elistratov en de Italiaan Pietro Sighel, die in het individuele toernooi respectievelijk goud en zilver pakten. De Laat, die individueel brons pakte, sloeg ditmaal de aanvallen wel af en stelde het goud veilig. Het is de zesde Europese aflossingstitel voor Oranje. De laatste gouden medaille dateerde uit 2018. Knegt was als enige betrokken bij al die gouden medailles.

Kopvrouw Schulting, die eerder op de dag soeverein naar haar derde allroundtitel op rij schaatste, viel in de slotfase na een touché met de Italiaanse Cynthia Mascitto. Na de race gingen de scheidsrechters nog eens de beelden van de valparij bekijken. Schulting kwam ten val doordat een Russische shorttrackster in de weg reed toen ze zich klaarmaakte om in de baan te komen. Rusland kwam als eerste over de streep, maar stond dus met lege handen. De Europese titel ging verrassend naar Frankrijk. Nederland kreeg zilver en Italië brons. De Nederlandse vrouwen waren de afgelopen twee jaar de beste op de relay bij het EK.