Schulting grijpt derde Europese titel op rij; duwtje kost Poutsma medaille

Op de Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk heeft Suzanne Schulting haar hattrick voltooid. Na goud op de 1500 en 500 meter veroverde ze ook de Europese titel op de 1000 meter. Met overmacht grijpt ze daarmee eveneens de allroundtitel.

In finale nam Poutsma aanvankelijk de leiding, maar nam Schulting deze al gauw weer over. Het tempo ging omhoog en de twee Nederlandse vrouwen reden onbedreigd naar de eerste en tweede plaats. Anna Seidel pakte brons. Met 102 punten was Schulting, voorafgaand aan de superfinale, niet meer te achterhalen in het klassement. Xandra Velzeboer strandde in de halve finale.

In de superfinale was er een duidelijk strijdplan voor Nederland: Velzeboer kaapte de punten weg in de tussensprint en Schulting reed in dienst van Poutsma. De samenwerking pakte goed uit, Poutsma ging in de slotfase aan de leiding met Schulting op plek drie. Op het laatste rechte stuk kwam Efremenkova nog vervaarlijk dichtbij en gaf Schulting een duwtje aan Poutsma. Beiden kregen een penalty voor assistentie waardoor Poutsma van plek twee naar zeven zakte.