Snowboardcrosser De Blois schrijft Nederlandse geschiedenis en mag naar Spelen

Na een lange vertraging is de World Cup op de snowboardcross zaterdag eindelijk ook van start gegaan. In het Italiaanse Chiesa in Valmalenco werden de in Bergamo geplande wedstrijden gehouden en dat leverde Nederlandse sporthistorie op.

Vrouwen
De finale ging tussen de Tsjechische Eva Samkova, de Amerikaans Faye Gulini, Michaela Moioli uit Italië en de jonge Française Julia Pereira de Sousa. Samkova kende de beste start en nam de leiding, maar Moioli en Gulini staken haar voorbij.

In een uiterst spannende laatste paar meters ging het wat de winst betreft tussen Moioli en Gulini en na bestudering van de finishfoto bleek de winst naar de Italiaanse te gaan. Gulini werd zo tweede, plek drie ging naar Samkova.

Mannen
Glenn de Blois zorgde voor een enorme sensatie door zich namens Nederland voor de finale te plaatsen. Daarin nam hij het op tegen de Italiaan Lorenzo Sommariva, de Amerikaan Hagen Kearney en de jonge Eliot Grondin uit Canada.

De Blois kende een prima start en nam zelfs de leiding in handen. Hij kreeg Grondin achter zich aan, maar verdedigde zijn plek met hand en tand en zorgde voor een daverende sensatie door als eerste Nederlander ooit de overwinning te pakken, voor Grondin en Sommariva.

Met zijn plek in de halve finales - en uiteraard al helemaal met zijn overwinning - heeft De Blois ook voldaan aan de nationale kwalificatiecriteria voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Beijing.