Dubbele Franse biatlonwinst na mooie sprints

De World Cup biatlon in het Italiaanse Antholz heeft zaterdag weer twee mooie wedstrijden opgeleverd. In de Südtiroler sneeuw werkten de vrouwen de massastart af, terwijl de mannen de estafette voor de kiezen kregen - zondag volgt het omgekeerde programma.

Massastart vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten ging Hanna Öberg aan de leiding met tien treffers, maar de Zweedse had wel een langgerekte groep achter zich aan. De eerste staande schietbeurt zorgde voor een forse ommekeer dankzij missers van onder meer Öberg, maar Svetlana Mironova uit Rusland nam de leiding in handen.

Mironova's landgenote Evgeniya Pavlova en de Duitse Franziska Preuss volgden met ook nog louter treffers en kregen in de voorlaatste ronde dik tien tellen aan de broek, maar Mironova verprutste het in haar laatste schietbeurt: twee missers, waardoor Öberg, Lisa Theresa Hauser, Marketa Davidova, Julia Simon en Preuss haar voorbij staken.

In de slotronde moest de Tsjechische Davidova als eerste afhaken, vervolgens ging Preuss er verrassend af. Simon gooide het tempo omhoog en ook Hauser moest lossen, waarna de Française in een fraaie eindsprint nipt afrekende met Öberg - Hauser eindigde als derde.

Estafette mannen
Van de topteams begonnen Noorwegen (Sturla Holm Lægreid), Duitsland (Erik Lesser), Rusland (Anton Babikov) en Frankrijk (Antonin Guigonnat) het beste, maar Italië sloeg met twee jongelingen toe. De 20-jarige Didier Bionaz wisselde als zevende, leeftijdsgenoot Tommaso Giacomel nam het over en gaf het stokje halverwege als tweede over aan teamgenoot Thomas Bormolini.

Rusland ging ondertussen aan de leiding, nadat Matvey Eliseev het over had genomen van Babikov en als leider doorgaf aan Alexander Loginov. Die had het echter bijzonder moeilijk in de staande schietbeurt en zag Frankrijk en Duitsland langszij komen, waar Simon Desthieux en Arnd Peiffer het over hadden genomen van Quentin Fillon Maillet en Roman Rees.

Ook Noorwegen deed nog mee: na een matige prestatie van Johannes Dale vocht Tarjei Bø zich weer in de wedstrijd en broer Johannes Thingnes Bø schoot zich zelfs naar de leiding. Hij ging met de Franse slotloper Emilien Jacquelin de slotronde in en moest - net als vorig jaar op het WK - zijn meerdere erkennen in de sprint tegen de Fransman.

Eduard Latypov hielp Rusland op bijna een minuut uiteindelijk aan plek drie door de Duitser Benedikt Doll te verslaan, Italië finishte op 1:55 minuten als vijde en de Belgische slotloper Pjotr Dielen werd op een ronde gezet na optredens van Florent Claude, Thierry Langer en Tom Lahaye-Goffart.