Thriller in World Cup skeleton met honderdsten verschil

De vrouwen en mannen in de World Cup skeleton zijn vrijdag in actie gekomen in het Duitse Königssee, een van de klassiekers op de kalender. Daar stond de zevende van acht wedstrijden op het programma: volgende week is de World Cup-finale in Innsbruck, twee weken later sluit men het seizoen alweer af met het WK in Altenberg.

Vrouwen
Na de eerste run ging Tina Hermann aan de leiding, nadat de Duitse een indrukwekkend baanrecord neer had gezet. De Russische startraket Elena Nikitina volgde op 0,15 seconden en verder ging de strijd om het podium vooral tussen Hermann's landgenote Jacqueline Lölling (+0,30), de Oostenrijkse World Cup-leidster Janine Flock (+0,32) en de Duits-Tsjechische Anna Fernstädt (+0,46).

Fernstädt verdedigde haar positie in run twee met verve en wipte voorbij Flock, die met grote moeite de grote Kreiselbocht uit kwam. Lölling verzekerde zich op overtuigende wijze van een podiumplek, waarna Nikitina flink in de fout ging en zo haar startvoordeel weggooide: ze zakte vier posities terug.

Verrassend genoeg werd ook Hermann hevig door elkaar geslingerd in de beruchte Schlangengrube, met slechts een tiende plek als resultaat. Lölling pakte zo de winst, voor Fernstädt en een gedeeld derde plek voor Flock en de Canadese Jane Channell.

Kimberley Bos kwam er namens Nederland dit keer niet echt aan te pas: na één run stond ze op 1,30 seconden op de vijftiende plek. Een betere tweede run bracht haar nog wel drie posities winst: ze eindigde op 1,35 seconden van Lölling.

Mannen
In de eerste run zat het allemaal bijzonder dicht bij elkaar. Olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea noteerde met een baanrecord de snelste tijd, maar de Duitser Alexander Gassner zat er dankzij een geweldige onderste helft slechts één honderdste achter. De Brit Marcus Wyatt volgde net als de teruggekeerde Duitser Axel Jungk op 0,06 seconden, maar ook Christopher Grotheer (+0,08) uit Duitsland en de Letse grootheid Martins Dukurs (+0,09) deden nog volop mee, net als de Russen Alexander Tretiakov (+0,19) en Nikita Tregubov (+0,20).

Tregubov verdedigde zijn plek in de tweede run, Tretiakov dook er maar liefst 0,33 seconden onderdoor. Dukurs ging zeldzaam stevig in de fout in de verraderlijke Schlangengrube en verloor maar liefst vijf plekken. Ook Grotheer redde het niet: hij kwam 0,23 seconden tekort op Tretiakov. Jungk leek het wel te halen, maar was vier honderdsten te langzaam, waarna Wyatt het óók niet haalde: de Brit gaf 0,06 seconden toe.

Gassner verdedigde zijn plek wél en gaf Tretiakov met 0,13 seconden het nakijken, waarna het aan Yun was. De Zuid-Koreaan was niet opgewassen tegen Gassner's enorme snelheid onderin en de Duitser won met 0,04 seconden verschil, voor Yun en Tretiakov.