COVID-19: geen grote uitbraak van Britse variant in Lansingerland

Er is geen grote uitbraak van de Britse variant van COVID-19 in Lansingerland. Dat blijkt uit het massale testen, waaraan bijna 45.000 inwoners meededen. Vooral op de basisschool heeft de coronamutatie veel mensen besmet, terwijl alle maatregelen werden gevolgd. Dit suggereert dat de variant inderdaad besmettelijker is. Meer hierover in het AD.

Tot nu toe zijn de testen van 27.000 inwoners geanalyseerd. Van hen blijken er 242 positief te zijn, en heeft  12 procent de Britse variant. Deze heeft dus nog niet, zoals verwacht, de overhand gekregen. Het percentage kan nog oplopen omdat nog niet alle testresultaten bekend zijn. Daardoor is het onderzoek van het Erasmus MC, dat gericht zoekt naar de Britse variant van het virus, nog niet gereed. 

Het Outbreak Management Team verwacht dat in maart de Britse variant in heel Nederland de overhand zal hebben, omdat deze coronamutatie besmettelijker lijkt. Vooralsnog is dit in Lansingerland, waar de eerste uitbraak van de Britse variant plaatsvond op een basisschool, niet uit het onderzoek gebleken.

De Britse variant lijkt op de basisschool met name flink te zijn verspreid onder leerkrachten, leerlingen en hun gezinnen. In korte tijd raakten er daardoor 46 mensen besmet met de Britse varian. De school werd vanwege deze clusteruitbraak gesloten. 'Dit maakt de aanname dat deze variant besmettelijker is dan de "gewone" variant waarschijnlijker’, stelt Saskia Baas, directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden hoe de Britse variant in Lansingerland terecht is gekomen. 'Uit gesprekken met de school bleek dat de geldende coronamaatregelen goed nageleefd werden', aldus de GGD. 'Dit suggereert dat de Britse variant besmettelijker is waardoor de verspreiding sneller gaat.'

Zie ook: COVID-19: cluster basisschool, alle inwoners (>2 j) van Lansingerland getest