Toch gratie voor tot levenslang veroordeelde moordenaar café 't Koetsiertje

Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje, krijgt alsnog gratie. De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, de Koning heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil. De Tweede Kamer is per brief geïnformeerd over het besluit. Zo meldt het AD.

Minister Sander Dekker heeft in zijn brief aan de  Tweede Kamer benadrukt dat het verlenen van gratie "onrechtvaardig voelt": 'Ik begrijp heel goed dat deze uitspraak van de rechter en het besluit om aan betrokkene gratie te verlenen veel impact heeft op de nabestaanden en de samenleving. Mede gelet daarop heb ik een veelvoud van juridische procedures gevoerd met als inzet het niet verlenen van gratie. De rechter heeft echter telkens geoordeeld dat mijn besluiten om geen gratie te verlenen juridisch geen stand houden.'

In november 2020 had de Hoge raad beslist dat het eerder afgewezen gratieverzoek opnieuw moest worden beoordeeld, zie ook: Zaak gratieverzoek levenslang veroordeelde schutter ‘Het Koetsiertje’ moet over

Het verlenen van gratie aan Yilmaz is heel bijzonder. Het is voor het eerst sinds 1986 dat een levenslang gestrafte in Nederland een gratieverzoek ingewilligd krijgt, al was er één uitzondering: in 2009 werd een tot levenslang veroordeelde man vrijgelaten die terminaal ziek was.

Vanwege een min of meer afgedwongen resocialisatieproject leeft Yilmaz al enige jaren buiten de gevangenis. Hij heeft zelfs een baan. Het was echter verboden voor hem om te reizen en hij moest zich geregeld melden bij verschillende instanties. "Ted de Turk", zoals zijn bijnaam voeger was, wil graag naar zijn geboorteland Turkije emigreren, nu hij gratie heeft gekregen.

De schietpartij in 't Koetsiertje
Café 't Koetsiertje stond bekend als een gelegenheid waar vooral jongens van de straat kwamen, die meer van een partijtje knokken hielden dan van een borreltje. Het café lag aan het stationsplein van Delft, pal tegenover het inmiddels eveneens gesloopte politiebureau. Het café zou worden verkocht en op 5 april 1983 was de potentiële koper aanwezig met zijn vrouw Tonie en dochter Carmen (12). Kwart voor negen in de avond kreeg de politie een telefoontje binnen: 'Er wordt geschoten in 't Koetsiertje'. Toen de Delftse politie ter plaatse arriveerde, bleken er van de achttien cafébezoekers zes dood te zijn geschoten en vier zwaargewond geraakt tijdens de schietpartij. De doden waren: Ton S., Wim van B., Jan van D., Wim J., Tonie S. en Carmen S.. De overlevenden van de schietpartij wisten te melden dat een man van Turkse afkomst de schutter was.

Een paar dagen later werd Cevdet Yılmaz gearresteerd. Hij was een onwaarschijnlijke verdachte, omdat de politie in eerste instantie dacht naar een notoire ruziemaker op zoek te moeten, een beeld waar Yılmaz niet aan voldeed.

Volgens overlevenden zou Yılmaz het aan de stok hebben gekregen met Ton S.. Yılmaz was net tot Nederlander genaturaliseerd. Ton S. zou een dag voor de moord tegen hem gezegd hebben: 'Je mag dan wel een Nederlands paspoort hebben, je bent en blijft een kanker-Turk'. Vervolgens zou hij Yılmaz in het gezicht hebben geslagen, waardoor deze op de grond viel. Ook andere stamgasten zouden Yılmaz hebben uitgelachen. Yılmaz zou daarop met een rood gezicht het café hebben verlaten en twaalf minuten later weer zijn teruggekeerd, waarna hij het vuur opende op de bezoekers. In totaal schoot Yılmaz twaalf kogels af, waarvan tien raak. Hiervoor nam hij een halve minuut de tijd, waarna hij rustig het café verliet. Het motief voor de moorden nooit officieel vast komen te staan.