Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse coronamutaties zorgwekkender dan Britse

In de Braziliaanse stad Manaus waren in september/oktober vorig jaar zoveel mensen – driekwart van de bevolking – geïnfecteerd geweest met SARS-CoV-2, dat je groepsimmuniteit mocht verwachten. Quod non, want vanaf december begon het aantal gevallen besmette personen weer enorm te stijgen. Zo meldt Medisch Contact.

Epidemioloog Nuno Faria heeft nu na sequentie van virusmonsters van 31 patiënten vastgesteld dat bij 13 van hen het virus (P.1 genaamd) mutaties had ondergaan, vergelijkbaar met de inmiddels even zorgwekkende Zuid-Afrikaanse variant van het virus: 501Y.V2. Dat virus is uitgerust met de mutaties E484K en K417N die het spike-eiwit zodanig veranderen dat monoklonale antilichamen het minder goed kunnen bestrijden. Uit als preprint gepubliceerd onderzoek door Constantinos Kurt Wibmer e.a. blijkt bijvoorbeeld dat 501Y.V2 geheel of gedeeltelijk ontsnapt aan neutralisatie door Zuid-Afrikaans covid-19-donorplasma. Anders dan de ‘Britse’ variant (B.1.1.7) die waarschijnlijk alleen besmettelijker is, zijn de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse mutanten dus waarschijnlijk in staat de immuunrespons althans voor een deel te omzeilen.

Volgens WHO-vaccinoloog Philip Krause in Science moeten vaccins dan ook mogelijk sneller dan werd aangenomen worden geüpdatet. Als er naast oudere stammen nieuwe varianten circuleren, kunnen er zelfs multivalente vaccins nodig zijn, die effectief zijn tegen verschillende viruslijnen.

Intussen is de Braziliaanse variant al in Japan opgedoken.