BobsleeŽr Friedrich onklopbaar, Humphries debuteert in monobob met winst

In het Zwitserse St Moritz, het mekka van de glijsporten, zijn ook de bobsleeërs in actie gekomen, na de skeletonners op vrijdag. De mannen snelden in de tweemansbobs naar beneden, de vrouwen kwamen in actie in de bij de senioren nieuwe monobobs.

Mannen
De Duitsers stonden er het beste voor na de eerste run: Francesco Friedrich en remmer Alexander Schüller waren het snelst, Johannes Lochner volgde met Florian Bauer op 0,19 seconden. De Canadees Justin Kripps en zijn remmer Cam Stones zaten er 0,39 seconden achter en met Hans-Peter Hannighofer en Marcel Kornhardt volgde een derde Duitse slee op 0,45 seconden - de laatste slee die nog binnen een halve tel van Friedrich bleef.

De onervaren Hannighofer liet zien een serieus talent te zijn en verdedigde zijn vierde plek in de tweede run, Kripps dook er vijf honderdsten van een seconde onder. Lochner hield probleemloos stand en was 0,47 seconden sneller dan de Canadese slee, maar Friedrich was niet te pakken: de levende legende was 0,45 seconden sneller en pakte zijn 47e World Cup-overwinning, waardoor hij nu alleen het record in handen heeft.

Vrouwen
De Amerikaanse Kaillie Humphries heeft nog bijzonder weinig ervaring in de monobob, maar de veterane liet zien een natuurtalent in het sturen te zijn en noteerde in run één de snelste tijd. De Duitse Laura Nolte benaderde haar tot op 0,13 seconden en verder bleef eigenlijk alleen de Zwitserse Martina Fontanive (+0,24) in de buurt. Humphries' landgenote Elana Meyers Taylor, voor wie hetzelfde geldt, gaf 0,38 seconden toe en de Australische Breeana Walker deed op 0,53 seconden ook nog mee, één honderdste voor de Duitse Stephanie Schneider.

Schneider verdedigde haar positie in de tweede run, ging ruimschoots voorbij Walker én passeerde Meyers Taylor met 0,08 seconden. Fontanive maakte het spannend, maar was 0,06 seconden sneller dan Schneider, waarna Nolte nog eens negen honderdsten sneller was. Op Humphries stond echter geen maat en de Amerikaanse debuteerde met een overwinning, precies twee tienden voor Nolte.